90 procent av testade tatueringsfärger på marknaden har för höga halter av giftiga ämnen. Det visar en ny forskningsstudie.
Det är en forskargrupp på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, som har undersökt 73 prover av olika tatueringsfärger.
Om ett år beräknas hela rapporten bli publicerad och Läkemedelsverket, som är tillsynsmyndighet för tatueringsfärger, har redan fått ta del av den.
Resultatet visar att de flesta av de testade färgproverna innehåller för mycket gifter och tatueringsfärgernas förpackningar kan även ha bristfälliga innehållsförteckningar.
De flesta producenter har helt enkelt inte följt europeisk lagstiftning och rekommendationer.
– Vi fann att hela 90 procent av proverna inte klarade kraven, konstaterar kemiforskaren Yolanda Hedberg i ett pressmeddelande från KTH.
I ett samarbetsprojekt mellan Region Stockholm och kemistudenter från KTH, har hon lett en kartläggning av vanliga tatueringsfärgers innehåll och varudeklaration.
Den europeiska resolutionen, ResAP 2008 (1), är till för att skydda konsumenter från skadliga ämnen i tatueringsfärger och permanent smink. De krav som återfinns där har forskargruppen utgått ifrån.
Tatuerartätt
Enligt pressmeddelandet från KTH har minst 12 procent av svenskarna tatuerat sig.
Det finns en lite äldre undersökning från 2011 som trendanalysföretaget Metropolitan Report har gjort. Den visar att hela 33 procent av stockholmarna mellan 18 och 49 år har tatuerat sig. Det vill säga mest i världen, enligt deras studie.
Med tanke på den mångmiljonindustri som har växt fram under senare år, med tatueringssalonger i de flesta städer runtom i landet, verkar stockholmarna ha fått konkurrens här. I alla fall om man tar hänsyn till folkmängd på respektive ort.
Enligt Socialstyrelsen utsätter sig personer som vill tatuera sig för en hälsorisk eftersom kroppens skyddande hud och slemhinnor då penetreras. Det kan innebära att bakterier kan komma ner i djupare hudlager och genom det orsaka infektioner.
Men det tycks inte ha dämpat lusten till att vilja dekorera sig permanent, med alltifrån någon egendesignad symbol och namn till rena konstverk.
Farlig färg
– Vissa metaller och pigment i permanenta tatueringar kan leda till svårläkta eksem, ibland med dramatiska följder. Allergiska reaktioner kan även uppstå långt efter att tatueringen har gjorts, säger Yolanda Hedberg.
Vad kan man göra om man till exempel har drabbats av ett svårläkt eksem?
– Man ska kontakta en hudläkare för vidare utredning och behandling, svarar Yolanda Hedberg.
Kan det hjälpa om man får bort tatueringen med laser?
– Förmodligen inte, för pigmenten bara sprids. I värsta fall kan symptomen förvärras. Hudläkare måste i stället kontaktas, betonar Yolanda Hedberg.
Men för de som ändå vill tatuera sig, vad är viktigt att tänka på?
– Köp inte in och använd inte okända tatueringsfärger som inte registrerats av Läkemedelsverket. Och tänk på att även registrerade färger kan innehålla farliga ämnen – andelen tatueringsfärger ute på marknaden som har kontrollerats av Läkemedelsverket är tyvärr ännu mycket liten, säger Yolanda Hedberg.
Dessutom varnar hon för att vissa allergitester som en del färgproducenter erbjuder inte är godkända av hudläkare och dermatologer.
– I värsta fall kan själva allergitesterna leda till att en person utvecklar en allergi, säger Yolanda Hedberg. Eftersom allergitesterna inte kan skydda mot en framtida allergi så kan de inte heller fungera som en ”juridisk säkerhet” för tillverkaren.
I dag finns mer än 4 300 kända allergiframkallande ämnen i sådant som smink, hårfärger och tatueringsfärger.