Startsida - Nyheter

Radar · Integritet

Svårt att delta i civilsamhället utan digital kompetens

"Pandemin riskerar att påverka organisationerna negativt under flera år framåt, både vad gäller ekonomi och verksamhet", säger Lena Nyberg på MUCF.

Funktionsvariation, ålder och digital kompetens påverkar chansen att delta i civilsamhället under pandemin, enligt en färsk analys från myndigheten MUCF. ”Flera organisationer varnar för att pandemin leder till ökad psykisk ohälsa, minskad tillgång till stöd och ett minskat deltagande bland deras medlemmar och målgrupper”, säger generaldirektör Lena Nyberg.

Flera organisationer pekar också på att konsekvensen av minskade eller otillräckliga stödinsatser kommer att leda till ökad arbetslöshet samt social och ekonomisk utsatthet. Det skriver Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor i ett pressmeddelande när lägesrapporten Coronakrisens konsekvenser för det civila samhället – lägesbild oktober 2020 överlämnades till regeringen tidigare i veckan. Analysen grundades på en enkätundersökning, med drygt 300 organisationer, och djupintervjuer.

– Civilsamhällets organisationer gör ett viktigt arbete med att ställa om för att möta de särskilda behov som har uppstått i skuggan av pandemin. Vår analys visar att många har fått göra stora anpassningar för att hantera krisen och att det öppnat nya möjligheter, säger Lena Nyberg.

9 av 10 organisationer uppger att restriktionerna har gjort att verksamheterna behövt anpassa sig till exempel genom ändrade öppettider, mindre grupper och digitalisering.

– Digitala aktiviteter fungerar ofta väl för de som har digital kompetens. För de som inte har det eller saknar digitala verktyg blir det i stället svårare att delta i verksamheten, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV