Tusentals djur har dött på tio av Sveriges största djurparker under de senaste tre åren, visar en granskning från Djurrättsalliansen. Nu ställer lokala medier djurparkerna mot väggen.
De senaste tre åren har 2 703 djur dött på tio av Sveriges största djurparker, rapporterar Djurrättsalliansen. Däggdjur, fåglar, kräldjur och fiskar räknas in i siffrorna som kommer från länsstyrelsen. En del av djuren har avlivats, trots att de är utrotningshotade och fullt friska. Ofta finns det helt enkelt inte plats för dem.
Borås djurpark avlivade till exempel flera exemplar av den afrikanska vildhunden, som är en hotad art, under åren 2014–2016, enligt en granskning av SVT. Under 2017–2019 dog ytterligare 21 vildhundar på djurparken.
SR P4 Sjuhärad har nu kontaktat Borås djurpark för att få svar på varför friska djur avlivas. Therese Hård, chefsveterinär och zoologisk chef, förklarar att det är en nödvändig process. Hon menar att man måste att avla för många djur, för att säkra en frisk population, att alternativet är att det skulle avlas för få.
Djurrättsalliansen kommenterar att det är ett ohållbart argument och en efterkonstruktion.
Kritiserad djurhållning
Andra djur som har fått sätta livet till är addaxantiloper, som har dött på Kolmårdens djurpark, amurleoparder på Parken zoo och europeiska gråvargar på Lycksele djurpark.
En amurleopardhona ska också ha levt instängd på Parken zoo i Eskilstuna på ett för litet utrymme, runt 12 kvadratmeter, utan möjlighet till utevistelse.
Flera djurparker har även tidigare kritiserats för dålig djurhållning, exempelvis Ölands djurpark. Den ingår inte i granskningen eftersom det inte har rapporterats om antalet döda djur i artinveteringslistorna som skickas till länsstyrelsen. Men Smålandsnytt och P4 Kalmar avslöjade 2012 att trånga burar, utfodringsproblem och personalbrist ledde till att djur dog i parken. Avslöjandet ledde då till att polisen anmälde Ölands djurpark för djurplågeri.
Fakta: Granskade djurparker
I granskningen ingår Borås djurpark, Kolmårdens djurpark, Skansen, Nordens ark, Ystads djurpark, Skånes djurpark, Lycksele djurpark, Parken zoo, Slottsskogen och Furuviksparken.
Källa: Djurrättsalliansen