Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Norges flytt av iskant söderut väcker protest

Regeringens förslag att flytta Norges iskant söderut, för att markera var oljeborrning är tillåten, är inte tillräcklig.

Den norska regeringens kompromiss om var landets omstridda iskant ska gå väcker starka protester. Iskanten är den gräns som avgör var olja får utvinnas.

Regeringen vill flytta iskantsgränsen söderut i en ny förvaltningsplan för Barents hav. Iskanten ska definieras som ett område där det råder 15 procents chans för sjöis i april, enligt läckta uppgifter till Dagens Næringsliv och TV2.

Beslutet sägs vara en kompromiss mellan Havforskningsinstituttet, Norsk Polarinstittut och Miljødirektoratet samt med Oljedirektoratet. De tre första vill sätta gränsen till 0,5 procents chans till sjöss, medan Oljedirektoratet vill ha kvar dagens gräns på 30 procent, vilket skulle innebära att gränsen skulle flyttas norrut.

Men det läckta förslaget väcker omedelbara reaktioner. Opposition och miljöpartier vill att gränsen för oljeborrning flyttas än längre söderut.

– Det är svårt att begripa att Venstre, som säger sig vara ett miljöparti, kan gå med på detta, säger Sosialistisk Venstrepartis ledare Audun Lysbakken.

Oppositionskollegan Else-May Norderhus från Arbeiderpartiet kallar kompromissen för ”ett magplask”.

Greenpeace Norge anser att kompromissen är ett hån mot regeringens egna miljöexperter i Faglig Forum.

– Att regeringen inte hörsammar miljöstudier i förvaltningen av oljeresurser har slutat att chockera oss. Men det är likväl en besvikelse att den går emot sin egen regeringsplattform och sätter oljeintressen före klimat och miljö, säger Frode Pleym på Greenpeace.

Han får medhåll av bland annat representanter för Världsnaturfonden WWF.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV