Rubriker om hur ”klaner invaderar” och ”kriminella infiltrerar” det svenska välfärdssystemet har spridits vitt och brett i medierna de senaste veckorna.
Det är smaskiga nyheter och många har reagerat på dem med djupa brösttoner om hårdare tag, mer kontroll och minskad personlig integritet. Det är ju inte en oväntad reaktion. Men nu när den första upprördheten lagt sig kan vi kanske börja prata mer om det viktigaste i hela frågan; att samhället de facto möjliggör för kriminell verksamhet genom att inte ta hand om sina svagaste.
Kommunalrådet Boel Godner (S) från Södertälje är en av dem som talar klarspråk när hon till Aftonbladet rakt ut säger att ”Sverige har system som leder rakt till segregation, som hjälper den organiserade brottsligheten att tjäna sina pengar.” Hon säger att mycket av den organiserade kriminaliteten de ser i Södertälje handlar om folkbokföringsfusk och utnyttjande av utsatta människor.
Den svåra situationen på bostadsmarknaden, med för få hyresrätter till rimliga priser, skapar stora möjligheter för kriminella att hyra ut bostäder svart och därigenom sätta människor i skuld till dem, som de sedan måste arbeta av.
Vidare berättar Boel att de har gjort en stor satsning på skolan för att få bukt med nyrekrytering till de kriminella nätverken. ”Gängen får svårare att rekrytera nya unga, när barn ser en annan väg”. Gängen får även svårare att utnyttja människor på en svart bostadsmarknad och arbetsmarknad om de utsatta kan se en annan väg.
Så nu måste vi ställa oss frågan: hjälper hårdare tag mot kriminalitet? Ja absolut. Om det är hårdare tag mot ojämlikheten vi pratar om.