Svenskar som anklagas för att ha anslutit sig till terrorstämplade IS kan ställas inför rätta redan i början av nästa år. Det uppger det kurdiska självstyret i samband med att en svensk delegation har varit på plats i nordöstra Syrien.
En delegation från det svenska utrikesdepartementet har enligt flera medier i dagarna varit på plats i det kurdiskt styrda nordöstra Syrien, där tiotusentals misstänkta IS-anhängare sitter frihetsberövade.
Bland dem finns kvinnor och barn, bland annat i lägret al-Hol där det ska finnas ett 20-tal med svenskt medborgarskap.
Ledare för det kurdiska självstyret i regionen Rojava har tidigare varit i Sverige för att diskutera en särskild domstol, där europeiska kvinnor och barn ska flyttas till en särskild avdelning där barnen också ska kunna gå i skola under rättsprocessen.
Hoppas på 2021
Coronapandemin har fördröjt processen. Men nu uppger kurdiska representanter för medier som SVT och Rudaw att förhoppningen är att rättegångarna ska kunna inledas redan i början av nästa år.
”Administrationen arbetar vidare i en process för att senare kunna väcka åtal mot IS-anhängare”, skriver Shiyar Ali, det kurdiska självstyrets representant i Sverige som har varit med den svenska delegationen på resan, i ett sms till TT.
Han skriver att han hoppas att rättegångarna ska kunna inledas 2021, men han kan inte uppge något mer exakt datum.
Föräldralösa barn och humanitära fall kan komma att skickas till Sverige, enligt kurdernas utrikespolitiska talesperson.
– Men de som begick brott här ska dömas här. Det är vi och Sverige eniga om, säger Abdulkarim Omar till SVT.
Observatörer från Sverige
Svenska observatörer kommer att finnas på plats vid rättegångarna och spela en ”viktig” roll, uppger Sheikhmous Ahmed som är chef för flykting- och migrationsdepartementet i nordöstra Syrien, för Rudaw.
– IS-fångarna kommer att prövas under Rojavas lagar i början av 2021, säger han till det kurdiska mediebolaget.
Tidigare har det kurdiska självstyret sagt att de vill att manliga IS-anhängare ska ställas inför en internationell domstol. Enligt Sheikhmous Ahmed ska åtal väckas mot både kvinnor och män, men det är oklart om han menar i samma typ av domstol.
TT har sökt det svenska utrikesdepartementet, som följer frågan ”noga” men inte vill lämna någon kommentar i nuläget.
Fakta: Islamiska staten
Islamiska staten (IS) är en terrorstämplad sunniextremistisk rörelse. Den har sina rötter i en liten grupp bildad av jordaniern Abu Musab al-Zarqawi i Afghanistan omkring år 2000.
Han flydde sedan till Irak, där vreden över den USA-ledda invasionen 2003 bubblade – mer än tio år innan IS utropade sitt kalifat.
Senare gav sig rörelsen in i Syrien när grannlandet 2011 började sin väg mot sönderfall. 2014 tog gruppen kontroll över irakiska al-Falluja och kort därefter al-Raqqa i Syrien.
Därefter utropade rörelsen ett kalifat, det vill säga en stat utifrån dess extremt stränga tolkning av islam.
Sedan dess har IS territoriella drömmar krossats i Syrien och Irak. IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi dog under en USA-ledd insats i Syrien den 27 oktober 2019.
Omkring 300 individer uppges ha rest från Sverige för att ansluta sig till terrorstämplade grupper i Syrien och Irak 2012–2016.