Regeringen vill ta bort böter ur straffskalan vid sexköp. Trots det är det inte säkert att sexköpare per automatik kommer att dömas till fängelse. Experter varnar också för att en effekt kan bli att färre sexköpare fälls.
– Man kommer inte att lyckas att komma åt efterfrågan brett, eftersom varje utredning kommer att ta betydligt längre tid, säger Mats Paulsson, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.
Ingen har hittills dömts till fängelse för enbart sexköp i Sverige, trots att fängelse finns i straffskalan. Den vanligaste påföljden är dagsböter. Nu vill regeringen ta fram förslag på hur böter kan tas bort. De som döms ska i stället i regel få fängelsestraff.
Men Dennis Martinsson, universitetslektor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet, pekar på att det kan vara komplext att få till.
– Ett sätt att skärpa straffet är att sätta minimistraffet till sex månaders fängelse. Men en sådan ändring betyder inte per automatik att man också får ett fängelsestraff, säger han.
I Sverige är utgångspunkten att man vid brott med straffvärde under ett år ska försöka undvika fängelsedom.
– Då är utgångspunkten att man ska dömas till villkorlig dom, i kombination med böter, eller om det finns behov av det skyddstillsyn.
Risk att färre fälls
Möjlighet finns dock att klassa sexköp som ett särskilt samhällsfarligt eller klandervärt brott. Det har man gjort med bland annat rattfylleri, och då skulle en gärningsman kunna dömas till kortare fängelseperioder i exempelvis 14 dagar eller en månad.
Frågan är vilka effekter en straffskärpning, om den klubbas av riksdagen, skulle ha på sexhandeln.
– Generellt har inte strängare straff någon större inverkan på människors beslut att begå brott eller inte. Det som är avgörande när det gäller förekomsten av brott är risken att bli påkommen, säger Dennis Martinsson.
Å andra sidan – om brottet kommer upp på fängelsenivå i straffskalan skulle det vara en tydligare signal till polisen att prioritera sexköp i högre utsträckning.
– Det är ungefär samma böter för sexköp som för ett snatteri i dag. Och det lägger man ju inte jättemycket resurser på. Men finns det ett fängelsestraff i grunden kanske det motiverar polisen att jobba mer mot det, säger Mats Paulsson på Jämställdhetsmyndigheten.
Samtidigt kan en ytterligare konsekvens bli att färre sexköpare fälls, säger han.
– I dag går handläggningen av de här ärendena väldigt snabbt. Om sexköparen tas på bar gärning håller polisen ett förhör, får nästan alltid ett erkännande och det blir ett strafföreläggande och böter som åklagaren skriver ut. Om man skärper straffet kommer fler att behöva tas med in till stationen, det kommer att behövas fler förhör, advokater, målsägandebiträden – rättsprocessen kommer att bli mer utdragen och polisen kommer inte att kunna rapportera lika många sexköpare.
Utreda våldtäkt
Även Simon Häggström, kriminalinspektör som i över tio år arbetat mot prostitution och människohandel, har påtalat den risken.
TT: Kan inte det vara en smäll man får ta om det här får en avskräckande effekt på sexhandeln? Då kanske inte lika många behöver gripas?
– Absolut kan det finnas en poäng med att skärpa straffet. Och om det verkligen blir så, då har man uppnått syftet och då kanske det är gott ändå. Men det är viktigt att titta på det utifrån båda de två aspekterna innan man bestämmer sig, säger Mats Paulsson.
Samtidigt går det redan i dag att döma sexköpare till strängare straff för våldtäkt eller oaktsam våldtäkt, om den prostituerade inte deltagit frivilligt. Det är dock få fall där detta tillämpats.
– Man kan ju fundera på om det kanske är ett alternativ att i större utsträckning utreda den vägen, för att så att säga generera skärpta straff för dem som döms för den här typen av brott. Det förutsätter i och för sig att det är människohandelsliknande situationer det handlar om, eller att den man köper sex av är utnyttjad på något sätt och befinner sig i påtagligt underläge. Men vi vet ju också att de flesta som säljer sex i Sverige kommer utomlands ifrån, säger Dennis Martinsson.
Uppfattas som signalpolitik
Så sent som i höstas röstade alla riksdagspartier – utom Vänsterpartiet – mot att ta bort böter vid sexköp och ändra straffet till fängelse. I dag vill fem av åtta riksdagspartier se skärpt straff för sexköp. Enligt Dennis Martinsson sker omsvängningen som en direkt följd av förra veckans uppmärksammade sexköpsrazzia.
– Det är väl uppenbart att man försöker använda den uppmärksamheten för att visa politisk handlingskraft. Det som är risken med det kan vara att det här uppfattas som signalpolitik snarare än att man åstadkommer någon verklig förändring med de förslag man lägger fram, säger han.