Glöd · Debatt

”Planerna på rullskidbanan i Lugnet – ett fall för nya ekocidlagar”

Charlotte Kalla tränar rullskidor i Vålådalen.

DEBATT Det visar sig nu att det faktiskt spelar roll hur man röstar i allmänna val. När rullskidbanan på Lugnet i Falun (enligt kultur- och fritidsnämndens ordförande Svante Parsjö-Tegnér) först dök upp som idé 2007 styrdes Falun av de borgerliga partierna. Därefter ledde olika rödgröna konstellationer kommunen 2010–2018. Då kom ingen på tanken att förstöra miljön med sådant. Men det som händer nu borde vara ett fall för nya ekocidlagar!”

Projektet dras just nu genom ett naturreservat, ett område med stora naturvärden, och drivs av en borgerlig minoritet, stödd av SD. Men den verkställande är kultur- och fritidsnämndens ordförande. När frågan väcktes i kultur- och fritidsnämnden tog liberalen snabbt ett självsvåldigt ordförandebeslut, trots att ett nämndmöte i juni återstod för diskussion. En Faluns Donald Trump kör, liksom per dekret, både Falun och sitt eget parti ännu djupare ner i diket.

Trumpaktigt, nattligt och skumt har beslutsgången dolts beträffande den 4–5 meter breda asfaltbanan. Argument mot en annan sträckning bemöts av kultur- och fritidsnämndens ordförande: ”Det kommer att kosta 7–12 miljoner extra!” Banan kommer dessutom bli för avancerad för flertalet åkare –- men: ”Vi målar asfalten röd!” Då ser väl ingen var folk har vurpat?

Trots en folkstorm drivs projektet vidare. Ett ekocidåtal borde väckas mot Falu kommun (som har fattat felaktiga och skumma beslut och inte gett insyn), Svenska Skidförbundet (som är pådrivare), Dalarnas länsstyrelse (för slapp tillsyn) och flera andra organ som sovit vid ratten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV