Radar · Politik

Greta om stödpaketet: ”klimatkrisen behandlas inte som en kris”

Det nya stödpaketet behandlar inte klimatkrisen som en kris, menar Thunberg.

Greta Thunberg kritiserar EU:s nya stödpaket för att inte ta tillräcklig hänsyn till klimatet. Av de 750 miljarder euro som ska gå till återuppbyggnad är bara 30 procent vikta för klimatpolitik. Det visar på förnekelse, menar hon.

Coronakrisen fick EU:s ledare att enas om ett historiskt stort stödpaket under tisdagsmorgonen, men satsningarna på klimatet räcker inte till, det menar Greta Thunberg och flera andra ledare i skolstrejkrörelsen.

– De förnekar fortfarande faktumet och ignorerar det faktum att vi står inför en klimatnödsituation, och klimatkrisen har fortfarande inte en gång behandlats som en kris, sa Thunberg till The Guardian, och fortsatte:

– Så länge klimatkrisen inte behandlas som en kris kommer de nödvändiga förändringarna inte att ske.

Hon fick medhåll av bland annat Adélaïde Charlier, 19, från Belgien.

– När ledare minimerar klimatkrisen, känner jag att det är farligare än ledare som direkt förnekar den … för då känner vi faktiskt att vi kan lita på dem och att vi faktiskt är på rätt väg och det är farligt och fel, sa hon till The Guardian.

I förra veckan skrev gruppen ett öppet brev till EU:s ledare som i skrivande stund har fått över 80 000 underskrifter, däribland 320 forskare. Där menar de att coronakrisen gjort att många ledare agerat kraftfullt för att tackla situationen, medan detsamma inte gjorts för klimatkrisen.

”Det är nu tydligare än någonsin att klimatkrisen aldrig någonsin har behandlats som en kris, varken från politiker, media, företag eller finans. Och ju längre vi låtsas som att vi är på en pålitlig väg till lägre utsläpp och att de åtgärder som krävs för att undvika en klimatkatastrof finns tillgängliga inom dagens system … desto dyrare tid kommer vi att förlora, ”står det i brevet.

De poängterar också att man inte kan lösa klimatkrisen genom att fixa ett ekonomiskt system som per automatik förvärrar klimatkrisen.

”Vi måste göra slut på  det pågående skövlandet, utnyttjandet och förstörandet av våra livsuppehållande system och gå mot en helt koldioxidfri ekonomi som centrerar runt såväl människors som den naturliga världens välbefinnande.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV