I december lade den brittiska premiärministern Boris Johnsson fram ett nytt förslag på utträdesavtal ur EU. Det har oroat och upprört organisationer som arbetar för flyktingbarn och deras möjlighet att återförenas med familj i landet. Överhuset har röstat mot Johnsons förslag – men det är inte alls säkert om de får sin vilja igenom.
Det har i veckan varit stora protester mot att Storbritanniens konservativa premiärminister Boris Johnsson i det nya förslaget på utträdesavtal från EU vill slopa flyktingbarns rätt att återförenas med familj och närstående efter Brexit. Enligt Johnssons pressekreterare har inget ändrats angående barns rätt till skydd – något många inte håller med om.
Över 200 000 människor har skrivit på ett upprop för att bra på flykt även efter Brexit ska kunna återförenas med sin familj. Bakom uppropet står Lord Alf Dubs, som själv kom ensam till Storbritannien 1939 på flykt från nazisterna. Han har sedan 2016 kämpat för barns rätt till skydd och återförening i landet. Det brittiska överhuset, där Lord Dubs ingår, har lyckats blockera premiärminister Boris Johnssons förslag genom att rösta om förslaget med resultatet 300 mot 220. Förslaget kommer att behandlas av ministrarna i underhuset under dagen.
Människorättsgrupper som Safe passage och Care 4 Calais uttrycker stor oro för att migrationspolitiken ska skärpas efter, vad det verkar som, det nära förestående utträdet ur EU. Enligt Safe passage kan det för de barn organisationen hjälper att återförenas med familj i Storbritannien innebära att 95 procent av dem förlorar rätten till det efter Brexit. Kraven kommer eventuellt skärpas.
– Premiärministern borde nu visa medkänsla och gå med på överhusets ändringsförslag. Många av de barn vi stöttar har förlorat sina föräldrar men de har morföräldrar, syskon, mostrar eller farbröder som bor i Storbritannien och är redo att ta hand om dem. Det är ologiskt att dessa barn nekas en säker passage till Storbritannien, utan något annat val än att överväga att smuggla sig in bara för att nå sina nära och kära. Alternativet är att växa upp ensamma utan vård av familjens många överlevande läger och parkeringsplatser i Europa, säger Beth Gardiner Smith, chef för Safe passage, till The London economic.
Det finns hundratals ensamkommande barn i Calais och Dunkirk i norra Frankrike, och tusentals på de grekiska öarna. Många av de som lever på gator och i informella bosättningar i norra Frankrike har släkt i Storbritannien, enligt människorättsorganisationerna.