Julmatveckan fortsätter när Syre bjussar på veganska julrecept. Klassiker som Janssons frestelse står på menyn men också recept på egen majonnäs till rödbetssalladen. Med grönsaker istället för laxar och sillar, kan fiskarna stanna i havet.
Janssons frestelse
10 medelstora potatisar
2 gula lökar
3-4 msk ströbröd
mjölkfritt margarin
Champinjonfräs:
10-15 färska champinjoner
2 krm kanel
2 krm mald kryddpeppar
1 tsk sojasås
Gräddblandning:
5-7 dl soja- eller havregrädde
2 krm mald kryddpeppar
1 msk sojasås
1 buljongtärning
Skala och skär potatisarna i tunna stavar. Skiva löken i halvmånar. Skiva champinjonerna och fräs dem med kryddor och sojasås. Koka upp grädde, kryddpeppar och buljong tills tärningen löst upp sig.
Varva sedan potatis, lök och svamp i en ugnsfast form. Häll över grädden. Strö över ströbröd, klicka ut några matskedar margarin och grädda i 200°C ca 40 min. Blir det torrt, häll över mer gräddblandning medan frestelsen tillagas.
Rödbetssallad
6 msk kikärtsspad
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
4 dl neutral rapsolja
1 burk inlagda rödbetor (spara spadet!)
1 grönt äpple
½ rödlök
1 knippe dill
2-3 dl vegansk crème fraîche
Först majonnäsen: Mixa kikärtsspadet med vinäger, senap och kryddorna med en stavmixer eller matberedare. Tillsätt oljan i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter mixa. Häll inte för snabbt, då finns det risk att majonnäsen skär sig. Fortsätt mixa tills du får en slät och fluffig majonnäs.
Hacka rödbetor, äpple och lök i små bitar. Bland samma allt och tillsätt 1-2 msk rödbetsspad för önskad färg och sötma. Smaka av med salt och peppar.
Laxiga morötter
1 kg morötter
4 msk ättiksprit (12 %)
1 dl strösocker
2 dl vatten
4 tsk rökt flingsalt
vitpeppar
1-2 dl knippen dill
Sätt ugnen på 175°C. Skala morötterna och lägg dem på en plåt. Baka i ugnen i ca 30 min eller tills de börjar mjukna lite. Låt dem inte bli helt mjuka. Ta ut morötterna och låt svalna.
Skiva morötterna tunt på längden med hjälp av en mandolin eller potatisskalare. Rör samman ättiksprit, socker, vatten, salt, peppar och dill i en skål. Vänd ner morötterna. Dekorera med mer dill.
Senapsportabello
5 portabellosvampar
1 dl av din favoritsenap
½ dl vinäger
½ dl olja
1 dl soja- eller havregrädde
1 dl vegansk crème fraîche
1 röd lök
Skiva svampen 1 cm tjocka skivor och stek lätt i olja. Rör ihop senap, vinäger, olja, grädde och fraiche. Rör ner svampen och garnera med tunna rödlöksskivor. Svampen kan ersättas med sillstora aubergineskivor, kokade i saltat vatten.
Inlagd aubergine
1 stor aubergine
salt
1 rödlök
1 morot
2-3 msk socker
½ tsk salt
½ dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
½ påse sillkryddor
Skär aubergine i filéstora bitar. Koka dessa i kraftigt saltat vatten tills de blir något sladdriga. Häll av vattnet och pressa mycket försiktigt ut överflödig vätska med en stor slev. Skala och skär löken och moroten i tunna skivor. Blanda socker, salt, vinäger, vatten och kryddor. Rör så att socker och salt löses upp. Slå lagen över auberginen och grönsakerna. Låt stå över natten.