Vad händer med sexlivet om man flyttar till äldreboende? Vilka sexleksaker passar bäst för äldre? Det är frågor som RFSU och tre pensionärsorganisationer ger svar på i en ny broschyr och en inspelad talkshow som går under namnet Länge leve lusten.
Fler ska våga prata om äldres sexualitet, och få kunskap om hur man kan ha sex och njuta av sin kropp – oavsett ålder. Det är förhoppningen när tre pensionärsorganisationer tillsammans med RFSL ger ut en film och en informationsbroschyr som båda bär namnet Länge leve lusten.
– Vi upplever att äldres sexualitet är mer tabubelagt än yngres sexualitet, säger Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF seniorerna i filmen.
Liza Di-Paolo Sandberg, förbundsordförande SKPF seniorerna fyller i:
– Det är klart att man kan fundera om äldre verkligen behöver ha en sexualundervisning, men samtidigt får man tänka på att många äldre har inte haft den möjligheten när man gick i skolan.
Ämnen som tas upp i det nya informationsmaterialet är hur man kan träffa en partner på äldre dagar, hur man kan hålla kvar lusten livet ut, och svårigheter som erektionsproblem.
– Trots att äldre har mer sex idag än tidigare så är det fortfarande obekvämt att prata om. Man ser ofta på äldre som en grupp som varken ska ha eller ska vilja ha sex. Det är en syn som finns både inom vården och i samhället i stort. Med den här satsningen vill vi lyfta att sex och sensualitet är en viktig del av livet oavsett ålder. Lusten går inte i pension, säger Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU i ett pressmeddelande.
"Lustveteraner"
Christina Tallberg, förbundsordförande PRO beskriver i filmen hur fördomarna mot äldres sexualitet kan se ut:
– Vi ”tappar lusten”, vi ”har inte förmågan” – det här stämmer inte riktigt, även om våra kroppar förändras. Sexualitet är ju ett liv i hälsa och njutning, och det måste vi föra ut, säger hon.
Broschyren Länge leve lusten tipsar om att man kan ge utrymme för privatliv genom att uppmana personalen inom äldreomsorgen att lämna en i fred under vissa tidpunkter på dygnet. Den beskriver även vilka sexhjälpmedel som kan passa nedsatt känsel, hur erektionsproblem kan behandlas, och redogör för rätten att inte bli diskriminerad som hbtq-person av personal inom omvårdnad eller hälso- och sjukvård.
I filmen påpekar RFSU:s förbundsordförande Hans Linde att information om sex riktad till äldre är en bristvara.
– Det har varit uppenbart att det har saknats bra information i Sverige, som är anpassad till de frågor och de behov som finns för äldre eller seniorer – eller lustveteraner, ett begrepp som vi i RFSU ibland använder oss av, för det är faktiskt det det handlar om.
Länge leve lusten…
… är en broschyr och en film om äldre, sex och relationer, skapad av Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, tillsammans med pensionärsorganisationerna PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna.