Startsida - Nyheter

Zoom

Oro för spridning av virus i överfulla läger

Mohammad Rafique (till höger) och andra flyktingbarn har samlats vid rohingyamarknaden i Kutupalong-lägret för att sälja grönsaker som han tagit med sig från en lokal marknad.

I världens största flyktingläger – Kutupalong i Cox’s Bazar i Bangladesh – trängs över 600 000 personer på en yta av 13 kvadratkilometer.  Här kan åtgärder som att hålla avstånd till varandra vara omöjliga.

Nioåriga Mohammad Rafique brukade förr samla grönsaker från en marknadsplats och sälja dem på en marknad inne i flyktinglägret Kutupalong.
Men numera måste han stanna hemma med sina föräldrar i det provisoriska hem som är byggt på en sluttning i det enorma flyktinglägret. Den 26 mars beslutades om en nedstängning av samhället för att hindra spridningen av coronaviruset. De senaste siffrorna visar att omkring 2 400 smittade rapporterats i Bangladesh och drygt 90 personer uppges ha avlidit till följd av covid-19.

Bangladeshs regering satte 34 flyktingläger i Cox’s Bazar i karantän den 8 april och förutom transporter av nödvändiga mediciner och livsmedel så får ingen lämna eller komma in i dessa områden.

Över en miljon rohingyaflyktingar bor i de överbefolkade lägren i distriktet Cox’s Bazar sedan de flytt undan förföljelse i grannlandet Myanmar.

– Mina föräldrar har bett mig att stanna hemma efter att de fått informationen om att människor smittas av ett dödligt virus runt om i världen och efter att folk i närheten av lägret smittats. Det är inte bara jag och mina föräldrar som är oroade, alla i lägret är oroade, säger Mohammad Rafique till IPS.

Det har ännu inte registrerats någon smittad i lägret, men en person i ett område i närheten har visat sig vara smittad. När det framkom skapade det panik bland flyktingarna i lägren.

– Det är sant att många rohingyer i lägren har drabbats av panik. Tillsammans med lokala myndigheter genomför vi kampanjer för att öka medvetenheten om coronaviruset, säger rohingyaledaren Hafez Jalal, till IPS på telefon.
Han säger att flyktingarna har fått rådet att stanna hemma och följa hälsobaserade riktlinjer för att undgå att smittas.

Trånga förhållanden

Social distansering är det främsta sättet att förhindra spridningen av coronaviruset. Men det är väldigt svårt att hålla avstånd i överfulla läger där provisoriska bostäder är byggda bredvid varandra med smala passager mellan dessa. Det finns få ställen att hämta vatten på i lägren, bara ett av dessa kan användas av flera tusen människor.

Experter är oroliga för vad som kommer hända om viruset börjar spridas i lägret eftersom det kan spridas snabbt till följd av de trånga förhållandena.
Louise Donovan som arbetar för flyktingorganet UNHCR på plats säger att de överfulla lägren innebär en större risk för att viruset sprids snabbt i händelse av ett utbrott eftersom det bor i genomsnitt omkring 40 000 personer per kvadratkilometer.

Social distansering är en särskilt stor utmaning i en miljö som denna, trots de många åtgärder som vidtagits vid distributionscenter i lägren.

– För närvarande är det en kamp mot klockan när det gäller att få fram utrymmen för isolering och behandling för att kunna ta hand om patienter om det blir ett virusutbrott i lägren, säger Louise Donovan.

Hon säger att alla humanitära aktörer, i samarbete med Bangladeshs regering, arbetar dygnet funt för att säkerställa att det finns grundläggande beredskap om det blir ett virusutbrott. Att sprida information om viruset har också varit viktigt.

Enligt en hjälparbetare sprids information om covid-19 via lokala radiostationer, videor, affischer och meddelanden på rohigya, burmesiska och bengali. Information om sjukdomen sprids också av imamer, andra ledare och volontärer, som upplyser om hur viruset sprids och hur folk kan skydda sig och sina familjer, vilka symtomen är och var de kan söka vård. Myndigheterna sprider också information via meddelande via mobiltelefoner och högtalare.

Rohingyaflyktingar på en marknad i Kutupalong-lägret i Cox’s Bazar i Bangladesh. Fotot är taget två veckor innan samhället stängdes ner för att hindra spridningen av coronaviruset. Foto: Rafiqul Islam/IPS

De som bor i området berättar att myndigheter och armén spärrat av vägar och patrullerar inne och runt flyktinglägren för att förhindra att folk rör sig ute.

Möten förbjudna

Vice regionchefen för distriktet Cox’s Bazar, Kamal Hossain, meddelade på Facebook att 34 rohingyaläger är stängda och att massmöten är förbjudna.

”Flyktingar från ett läger får inte gå in i ett annat läger och de tillåts inte sätta upp marknader i lägren. Åtgärder har vidtagits för att hålla flyktingarna hemma och säkerställa att de har tillgång till viktiga varor. Myndigheterna har intensifierat sin övervakning,” skriver han.

Han varnar för rättsliga åtgärder för de som bryter mot reglerna.
Men trots att många känner till riskerna har de inget annat val än att lämna sina hem för att hämta mat och vatten.

– Många går ut för att de måste klara sina dagliga behov och följer inte myndigheternas direktiv och det är oroande, säger Hafez Jalal.

Bangladeshs regering har beslutat att nedstängningen ska förlängas till den 25 april.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV