Den andra vågen är ett faktum i flera länder i Europa. Miljoner människor omfattas av nya tuffa restriktioner i ett försök att stoppa spridningen av covid-19, som WHO har kallat alarmerande. Här är läget i några av de värst drabbade europeiska länderna.
Spanien
Dödligheten är inte lika hög som i våras. Men Spanien kämpar mot en ny våg av coronaviruset. De senaste två veckorna har över 120 000 nya fall bekräftats – varav över en tredjedel i Madrid, som var ett av de värst drabbade områdena i Europa i mars och april.
Sjukvården i Madrid varnar för att de är nära att nå sin maxkapacitet. I de södra delarna av huvudstaden trädde hårdare restriktioner i kraft för 850 000 personer på måndagen.
I flera distrikt har man registrerat över 1 000 nya fall per 100 000 invånare, omkring fem gånger mer än det nationella genomsnittet. Nu får boende där i två veckor bara lämna sina hem för att gå till jobbet, uppsöka vård eller följa barnen till skolan. Restauranger och barer måste också minska sin kapacitet med hälften.
Tjeckien
Tjeckien är bland de länder i Europa där coronaviruset sprids snabbast. Hälsominister Adam Vojtech meddelade sin avgång på måndagen efter kritik över hur han har hanterat pandemin.
De senaste två veckorna har Tjeckien registrerat 193 fall per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.
I fredags hade det sammanlagda antalet döda under pandemin ökat med 15 procent sedan 1 september, till 489. Antalet som testar positivt i åldersgruppen 65+ sjunker men inläggningarna på sjukhus är tillbaka på samma nivå som i april.
Myndigheterna vill gärna undvika total nedstängning men har tagit tillbaka några av vårens åtgärder, bland annat måste invånarna bära munskydd i skolor, affärer och i andra lokaler inomhus.
Öppettiderna på barer har begränsats och i Prag måste folk bära munskydd utomhus vid sammankomster med över hundra personer.
Storbritannien
Det råder ingen tvekan om att den andra vågen har kommit till Storbritannien, enligt premiärminister Boris Johnson. Antalet nya bekräftade fall av covid-19 ligger på ungefär samma nivå som i april, med 6 000 bekräftade fall under flera dagar förra veckan.
Smittan sprids i alla åldersgrupper och inläggningarna av äldre ökar. 1 081 personer vårdas på sjukhus för covid-19, 138 i respirator, enligt den senaste statistiken.
I fredags trädde nya restriktioner i kraft för omkring två miljoner människor i nordöstra England. De får inte längre umgås med människor från ett annat hushåll.
Från och med tisdag gäller liknande regler i andra delar av nordvästra, norra och centrala England. Mat och dryck får bara serveras till sittande gäster och pubar och barer måste stänga klockan 22.
Frankrike
I fredags registrerade Frankrike över 13 200 bekräftade fall av covid-19 – den högsta dygnssiffran sedan pandemin inleddes. Dessutom var antalet döda det högsta på fyra månader. I fredags hade 265 dödsfall registrerats för veckan, att jämföra med 129 veckan innan.
Enligt epidemiologer beror ökningen på att smittan sprids snabbare men också på att sex gånger fler tester genomförs sedan det blivit kostnadsfritt. Många som smittas är unga men fallen ökar snabbt i åldergruppen 75+.
Hälsominister Olivier Véran beskriver en kamp mot klockan för att försöka begränsa spridningen innan vården blir överbelastad. Regeringen vill gärna undvika nationell nedstängning så därför ligger mycket av ansvaret nu på lokala myndigheter.
Städer som Bordeaux, Marseille och Nice har infört tuffare restriktioner och i Paris har myndigheterna bett människor att undvika sammankomster med över tio personer, även privat.
Danmark
Covid-19 har återigen kopplat greppet om Danmark, konstaterade statsminister Mette Frederiksen när hon i fredags tillkännagav nya restriktioner för hela landet.
Sedan i helgen råder förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Undantag gäller för vissa sittande evenemang inom bland annat kultur och idrott. Där är gränsen fortsatt 500. Restauranger, barer och kaféer måste stänga klockan 22.
I lördags registrerades 589 nya fall av covid-19 – den högsta siffran för ett dygn sedan pandemin inleddes. Det kan delvis förklaras med att betydligt fler personer testas nu än i våras.
59 personer vårdas på sjukhus , varav nio i intensivvård och tre i respirator. Så många personer har inte varit inlagda för covid-19 sedan mitten av juni. 14 procent av de inlagda är under 30 år.