De senaste fem åren har Peab arbetat mot machokultur och sexism i byggbranschen. Detta sedan gymnasieelever på Peabskolan höjt rösten och krävt förändring.
Rasism, homofobi och dålig kvinnosyn. Det var vad flera av Peabskolans byggelever mötte när de var ute på praktik under 2015.
Problemen var då så stora att eleverna larmade och sa ifrån. Signalen: Om arbetsklimatet skulle fortsätta att se ut på det sättet såg eleverna ingen framtid inom byggbranschen.
Det hela ledde till att Peab satte igång ett förändringsarbete. Nu fem år senare har 17 000 anställda på Peab utbildats i jämställdhet, mångfald och likabehandling.
Maria Hernroth, hållbarhetschef på Peab, meddelar att förändringsarbetet har gett resultat. Detta enligt ett uttalande i LO-förbundets byggmagasin Byggnadsarbetaren. Fler ärenden på praktikplatser anmäls, så även på arbetsplatser, och tillgången till rätt kläder är större, bland annat gravidbyxor.
Byggnadsarbetaren har i intervjuer med förstaårselever på Peabskolan undersökt hur tankarna går i dagsläget kring machokultur och sexism inom branschen, och vad man tänker om framtiden.
– Jag tror faktiskt att det kommer bli bättre eftersom att det är en ganska stor grej i dagens samhälle, säger eleven Frida Ahlin, och fortsätter.
– När de som är jämnåriga med mig går ut och jobbar har de en bättre uppfattning av jämställdhet än de som var födda för några år sen när det inte var så jämställt.
Samtidigt känner hon ändå en viss oro över hur situationen kommer se ut när det är dags för henne att ge sig ut i arbetslivet.
– Lite orolig är jag över hur jag kommer bli bemött. Det känns som att det kan vara ganska många som inte vill ha en kvinnlig kollega. De kanske tänker att man inte kan göra lika mycket som dem, säger hon.
Sebastian Johansson, också elev på Peabskolan, är försiktigt hoppfull inför hur läget kommer se ut framöver.
– Jag tror att det fortfarande kommer finnas, det kommer inte försvinna. Det kanske blir mindre men man kommer uppleva det som nu.
Han menar också att det kan vara svårt att säga ifrån om man är ny på en arbetsplats.
– Om jag är ny på bygget kanske det är svårt att veta om det är skoj eller inte. Men är det seriöst och någon blir ledsen säger man till.