Startsida - Nyheter

Radar · Migration

FN: Brottsligt att skicka tillbaka människor till klimatkrisen

Kiribati är en av nationerna i Stilla havet som är värst påverkade av stigande havsvattennivåer.

Till skillnad från väpnade konflikter och förföljelse har inte klimatet varit ett skäl till att någon ska anses vara i behov av internationellt skydd. I ett vägledande beslut säger nu FN:s kommitté för mänskliga rättigheter att det är olagligt att skicka någon tillbaka till länder där deras liv och hälsa kan riskeras på grund av klimatkrisen.

Experter menar att det är en juridisk brytpunkt och öppnar dörren för att i framtiden ge skydd åt människor vars liv och välbefinnande hotas av den globala uppvärmingen, rapporterar The Guardian.

FN:s uttalande kommer efter ett fall där en man från den lilla nationen Kiribati i Stilla havet sökte asyl i Nya Zeeland. Mannen uppgav för myndigheterna att hans och hans familj liv var hotade. Kiribati är ett av de länder som är mest hotade av stigande havsnivåer.

Tiotals miljoner människor förväntas de närmaste decennierna tvingas på flykt på grund av klimatkrisen. Nya Zeeland avslog mannens ansökan om asyl. FN:s kommitté för mänskliga rättigheter bekräftar Nya Zeelands beslut, då de i det aktuella fallet håller med landet om att mannens liv inte var under akut hot vid ett återvändande.

I det enskilda fallet kommer därför inte det vägledande beslutet göra någon skillnad. Däremot blir beslutet om att det är ett brott att skicka tillbaka någon dit klimatkrisen utgör ett direkt hot vägledande i framtida, liknande fall där någons liv är direkt hotat av förändringar orsakade av klimatkrisen.

Inte kränka igen

Enligt FN-kommittén kan principen om non-refoulment (franska för ”inte kränka igen”) tillämpas också gällande klimat. Ett exempel på hur den idag tillämpas, och regelbundet bryts, är att EU har en överenskommelse med Libyen om att landets kustbevakning ska ta tillbaka båtflyktingar till Libyen. Detta trots omfattande bevis om att flyktingar tortyr och omänsklig behandling. Flyktingarnas mänskliga rättigheter riskerar därför att kränkas igen genom EU:s nuvarande politik. Att skicka någon tillbaka till en ö där vattnet stiger och där deras möjligheter att överleva hotas är också, enligt FN, att kränka igen.

Mellan 1947 och 2010 steg befolkningen från 1642 personer till 50 000 på ön South Tarawa, där mannen och hans familj levde. Flera öar i närheten har under åren blivit obeboeliga på grund av det stigande vattnet, vilket har lett människor till att bosätta sig där det fortfarande går att leva.

Våld och sociala problem är resultat av utvecklingen och trångboddheten. Kiribati har de senaste åren förberett evakuering och köpt land på Fiji för att kunna göra en kontrollerad migration från öarna som hotas av havsnivåhöjningen, skriver Supermiljöbloggen. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV