Startsida - Nyheter

Energi

En kamp mot vardagslydnad

Kanslibyrån i aktion ute på fältet.

Konstnärsduon Kanslibyråns utställning Alternativa försvarsåtgärder, kängar till vårt byråkratiska och effektivitetsberusade samhälle. Den 25 januari är det vernissage i Alingsås konsthall.

Konstnärerna John Huntington och Per-Arne Sträng på Kanslibyrån var inte födda när låten ”Är du lönsam lille vän” kom för så där en femtio år sedan (proggruppen Gläns över sjö & strands debutskiva).

Och idag har synen på människor som konsumerande och effektiva produktionsenheter nått kokpunkten för länge sedan. Ackompanjerad av en lavin av utmattningssyndrom, ohälsosamma stresspåslag och miljöförstöring.

– Vår konst är ett motstånd kring konsumtion, byråkratisering och inlåsning i olika fack, säger Per-Arne Sträng i ett pressmeddelande. Dagens samhälle är inte hållbart. Men vad kan man själv göra för att förändra och förbättra?

Han fortsätter:

– Den strävan efter rationalitet som präglar nästan alla delar av livet och samhället, kan få kontraproduktiva följder i vår relation till oss själva, men också till våra medmänniskor.

På utställningen i Alingsås konsthall, vars vernissage startar kl 10 den 25 januari, kommer vi att få se verk från John Huntingtons och Per-Arne Strängs tolv år långa verksamhet på Kanslibyrån. Klockan 12 inviger Rebecka Gustin, vice ordförande i Kultur- och utbildningsnämnden. Därefter det blir det ett samtal med konstnärerna.

Hittills har John Huntington och Per-Arne Sträng gjort 513 olika aktioner i Kanslibyrån. På deras hemsida finns undersidan Aktionsarkivet och den är utformad som en formell blankett, förmodligen inspirerad av Skatteverket.

Där kan man till exempel hitta dokumentation om ”Nr. 25: Manifestation mot allt”. Här visas en bild på ett torg med en gran. Framför står en man med ett plakat i handen som det står ”Nej!” på. En annan aktion, Nr. 119, heter ”Ordna till kottarna i skogen”. Där har de ordnat till ett tvåhundratal diton i prydligt räta rader.

Så här beskriver de själva sin aktionsverksamhet: ”Byrån skapar situationer som sticker ut från det som betraktas som normalt beteende. Subtilitet och anspråkslöshet är viktiga kvalitéer i arbetet och skådeplatsen för aktionerna är publika och offentliga miljöer: Stadsrummet, offentliga institutioner, media, etc. Men också personliga och intima ytor: Hemmet, ateljén eller den egna kroppen.”

– Aktionerna är småskaliga och vardagsnära normbrott, en slags subtil förskjutning av ens egna vardagslunk, för att ställa viktiga frågor, förklarar Huntington. Tanken är att öppna upp nya perspektiv och vidga blicken; är det så här jag vill leva?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV