Startsida - Nyheter

Radar · Basinkomst

Treårigt basinkomstförsök i Tyskland: ”En jättechans”

Initiativtagare till basinkomstförsöket är föreningen Mein Greundeinkommen (min basinkomst), som sedan 2014 lottat ut ettårig basinkomst till 669 personer.

Hur förändras livet för den som får 1200 euro i månaden utan motprestation under tre års tid? Det ska nu 120 personer få testa, i Tysklands första långvariga basinkomstförsök – finansierat med crowdfunding.

”För alla som behöver säkerhet, och älskar frihet”. Så motiverar den tyska föreningen Mein Grundeinkommen (min basinkomst) varför de vill ge människor möjlighet att få pengar utan motprestation.

Basinkomst har diskuterats flitigt i Tyskland under de senaste åren, mycket just på grund av organisationen, som sedan 2014 genom crowdfunding har samlat in pengar för att lotta ut ett års basinkomst på 1000 euro i månaden. 669 personer har fått testa hittills.

Och nu har Mein Grundeinkommen lyckats knyta forskare till sitt förslag om Tysklands första långvariga basinkomstförsök. Under tre års tid ska 120 tyskar ska få 1200 euro i månaden (ungefär 12 400 kronor), utan motprestation.

– Vi vill ta reda på i vilken mån ett pålitligt ovillkorat tillflöde av pengar påverkar människors attityder och förhållningssätt i delar av livet. Hur förändras exempelvis arbetslivet, dygnsrytmen, näringsintag eller relationer? säger sociologen Jürgen Schupp från ekonomiforskningscentrat DIW Berlin till tidningen Der Spiegel.

”Den här studien är en jättechans” tycker sociologen Jürgen Schupp, en av fyra forskare som genomför basinkomststudien. Foto: DIW Berlin

Studien ska även undersöka om den samhälleliga gemenskapen kan komma att påverkas hos mottagarna av medborgarlön. Forskarna vill också veta om ålder, övrig inkomst och bostadsort påverkar resultatet. Deltagarna ska jämföras med en kontrollgrupp.

Kritiker har i den tyska debatten kring basinkomst oroat sig för att mottagarna kommer att sluta arbeta, i synnerhet de som har mindre populära jobb.

– Den här studien är en jättechans att ta reda på hur de senaste årens teoretiska debatt avspeglas i den sociala verkligheten, säger Jürgen Schupp till tv-programmet Tagesschau.

Forskaren är inte dock säker på att basinkomsten kommer att förändra så mycket, säger han till Der Spiegel.

– I enkäter när människor får frågan vad de skulle göra om de oväntat fick 10 000 euro svarar ungefär hälften att det inte skulle förändra något, utan bara spara pengarna.

Att det blir just 1200 euro som delas ut beror på personer med lägre inkomster än så i Tyskland klassas som att de lever i ”risk för fattigdom”.

Pengarna som ska delas ut är också i detta fall donerade av privatpersoner, över 140 000 stycken. Men varken finansiärer eller organisationen Mein Grundeinkommen som kom med idén till studien kommer att kunna påverka dess resultat, enligt Jürgen Schupp:

– När det gäller studiens design och genomförande har vi forskare sista ordet. Där finns tydliga röda linjer, vi håller vetenskapliga standarder högt.

Anmälningstiden för deltagare har just inletts. De kommer att väljas slumpmässigt, och pengarna ska börja delas ut under våren 2021.

Om de tre åren med basinkomst visar tydliga positiva resultat kommer försöket att följas upp, bland annat med en studie i om och hur medborgarlön skulle kunna finansieras av staten.

Läs även: Basinkomst gick inte som väntat: “Bättre hälsa är ett lyckat resultat” (artikel från juni 2020).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV