Saudiarabien välkomnar avtalet mellan Israel och Förenade arabemiraten om att återuppta diplomatiska kontakter, enligt landets utrikesminister.
Saudiarabiens utrikesminister Prins Faisal bin Farhan sa under torsdagen att landet välkomnar Förenade arabemiratens överenskommelse med Israel om att återuppta diplomatiska relationer. Uttalandet gjordes i samband med en presskonferens i Berlin tillsammans med Tysklands utrikesminister Heiko Maas. Det var det första uttalandet från Saudiarabien efter beskedet från Donald Trump om att USA varit med och förhandlat fram ett avtal mellan Israel och Förenade arabemiraten.
Enligt den saudiska utrikesministern är avtalet positivt, då det förhindrar vidare annektering av den ockuperade Västbanken. Prins Faisal bin Farhan tillade att Saudiarabien kan tänka sig att ingå ett liknande avtal med Israel om ländernas relationer, men på villkoret att ett fredsavtal mellan Israel och Palestina först finns på plats.
Enligt ett initiativ från 2002, Arab Peace Initiative, utlovas normaliserade relationer mellan Israel och arabvärlden på villkor om att landet sluter fred med palestinierna och drar sig tillbaka från de ockuperade territorierna.
– Vi är engagerade i den arabiska fredsplanen och det är den bästa vägen fram till en lösning av konflikten och till normalisering med Israel med alla stater. Som sagt, alla ansträngningar som främjar fred i regionen och som bidrar till att hålla tillbaka hotet om annektering ses som positiva, sa den saudiske utrikesministern under konferensen, rapporterar An-nahar.
Delade meningar
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman har till skillnad från sin far Kung Salman visat sig mer villig att normalisera relationerna till Israel, trots att villkoren i fredsplanen mellan arabvärlden och Israel inte uppfyllts. Hans far Kung Salman har å sin sida varit mer benägen att stötta palestinierna, enligt An-nahar.
Baharain, Oman och Egypten har tidigare officiellt välkomnat avtalet. Saudiarabien har avböjt att kommentera fram till onsdagens konferens med den tyska utrikesministern Heiko Maas.
Från palestinskt håll har avtalet kritiserats starkt genom att säga att avtalet bland annat förråder Jerusalem, den heliga al-Aqsa-moskén och den palestinska saken.
Både Israel och Saudiarabien har en gemensam fiende i Iran, och de båda länderna har sakta närmat sig varandra på grund av gemensam oro för iranskt inflytande i regionen.