Indiska flickor ses som en börda och aborteras. Trots att det är olagligt att avslöja kön på foster spår forskare att det kommer födas miljontals färre flickor de närmaste åren.
Det föds av naturen fler pojkar än flickor. I Sverige räknar Statistiska centralbyrån med att det föds 106 pojkar på 100 flickor. Men i flera länder är skillnaderna större än så. I Indien började andelen pojkar stiga under 1970-talet när det blev möjligt att avgöra fosters kön.
De bortvalda flickorna har gett en skev könsfördelning i den indiska befolkningen. I dag går det runt 900 kvinnor på 1000 män. Nu förutspår forskare från Kung Abdullah-universitet i Saudiarabien att det kommer födas 6,8 miljoner färre flickor mellan 2017 och 2030, vilket skulle föra med sig stora demografiska konsekvenser.
De regionala skillnaderna är stora och att välja bort flickor är vanligast i de norra delarna av Indien. Delstaten Uttar Pradesh står ensamt för 2 miljoner av de förväntade så kallade könsselektiva aborterna.
Sedan 1994 är det olagligt i Indien att avslöja fosters kön, men hur lagen efterlevs varierar. Indisk polis griper regelbundet ligor som erbjuder gravida kvinnor könstester, skriver The Guardian.
Flickor gifts bort
Anuradha Saxena arbetar för jämställdhet i delstaten Rajasthan. Hon är inte förvånad över forskarnas prognos.
– Det kommer ta tid att bli av med djupt rotade sedvänjor och föreställningar. Utvecklingen går långsamt, men vi arbetar för att flickor ska värdesättas och omhuldas istället för att ses som en börda som kräver en stor hemgift för att kunna giftas bort, säger hon till The Guardian.
För tio år sedan giftes 47 procent av de indiska flickorna bort före 18 års ålder. Lagändringar har bidragit till att siffran nu sjunkit till 27 procent, enligt Unicef. Samtidigt finns många andra uttryck för jämställdhet i landet. Av ledamöterna i det nationella parlamentet är endast 12 procent kvinnor och skillnaderna i utbildningsnivå mellan män och kvinnor är stora.
Att flickor aborteras är vanligt på flera håll i världen. I Kina, Azerbajdzjan och Armenien har myndigheter tidigare varnat för en demografisk kris till följd av att flickor väljs bort.