I och med coronakrisen blir situationen för flyktingar i Frankrike ännu svårare. Få organisationer som annars brukar hjälpa de mest utsatta är nu aktiva. Oron för tillgång på rena kläder, mat och andra förnödenheter sprider sig bland flyktingarna, visar en undersökning som Care4Calais gjort.
I Calais i nordvästra Frankrike har flyktingar i många år samlats för att försöka ta sig till Storbritannien. Vräkningar, tårgas och polisvåld är annars en del av deras brutala vardag. I och med coronakrisen har situationen förvärrats ytterligare eftersom flera organisationer har avbrutit sin verksamhet.
Organisationen Care4Calais är en av få organisationer som fortfarande är aktiva i regionen. Andra, som Refugee community kitchen, har avbrutit sin dagliga distribution med anledning av viruset. De båda organisationerna är beroende av volontärer för att kunna arbeta. I och med stängda gränser är det många som dels valt att lämna, dels inte kan ta sig till Calais på grund av de restriktioner som finns för att stoppa smittspridningen. Flyktingarna som uppehåller sig i Calais befinner sig i transit – det är inte en plats någon vill stanna på längre än de absolut måste, corona eller inte.
Mat större bekymmer än corona
I en undersökning där Care4Calais under två veckor samlade in data från 150 flyktingar konstaterar de att endast 14 av de tillfrågade flyktingarna sa att coronaviruset var deras främsta bekymmer. ”Varför skulle det vara det?” frågar sig Care4Calais retoriskt i en uppdatering.
Tre gånger så många flyktingar uppgav istället att deras huvudsakliga problem inte var viruset utan oron för basala behov som mat, möjlighet att hålla sig ren, tak över huvudet och tillgång på rena kläder. Care4Calais kunde också se att oron för kläder och skor, som alltid är ett problem för flyktingar som går mycket och lever utomhus, ökat de senaste veckorna. Care4Calais har sedan andra organisationer avbrutit distribution av kläder och istället fokuserat enbart på mat.
Också den franska staten, som annars delar ut mat, har dragit ned på sina hjälpinsatser. 86 procent av de 150 tillfrågade flyktingarna uppgav att de motsatte sig att söka skydd i de franska flyktingboendena. De oroar sig för att de inte ska kunna ta sig till Storbritannien, där många har släkt, att smittas av viruset i statens boenden och förlora sin frihet. Under 2019 började allt fler ta sig över Engelska kanalen via båt – något som är förenat med livsfara.
Nio procent uppgav också att anledning att de inte vill bo på förläggning är att de misstror den franska staten. Övervåld från polis och människorättskränkningar är väldokumenterade i Calais. Något The Guardian, bland andra, rapporterat om vid upprepade tillfällen.
Frankrike är hårt drabbat av coronaviruset med över 150 000 bekräftade fall och omkring 20 000 dödsfall.