Mörkret är här. Naturen kramas av frosten. Blommorna på balkongen är intagna eller döda. Men jag slutar aldrig att odla. Dels använder jag lampor för att förlänga odlingssäsongen, dels går det att odla en hel del utan ljus. Jag har beställt mycel av igelkottstaggsvamp som jag tänkte testa olika metoder att odla. Mer om det nästa vecka.
Groddar kräver inte heller särskilt mycket ljus och är ett bra sätt att producera nyttig mat hemma, också på liten yta. Just nu har jag linsgroddar på gång och när de väl är groddade ska jag undersöka hur jag bäst kan konservera dem. Det är inte svårt att se till att ha fräscha groddar hela tiden, men det är praktiskt att ha förvällda groddar till olika maträtter färdiga.
Det går naturligtvis att frysa in dem, men det vore kul att kunna göra mina egna burkar med groddar till asiatiska maträtter till exempel. Jag testade för några år sedan, men misslyckades. Innehållet i burkarna jäste trots att de stod i kylen.
Den här veckan återkommer jag till den inomhusodling jag startade förra veckan. Det har hänt förvånansvärt mycket och hittills verkar lamporna duga. De duger i alla fall i det jag kallar mina grönsaksmaskiner, ett par lådor med belysning där jag odlar enstaka plantor som gillar mycket ljus.
Inomhusodlingen efter en vecka
I förra veckans nummer satte jag igång en enkel odling under en enkel odlingslampa på 12 watt. Jag använde vanlig blomjord och ställde ett gäng mindre krukor i en plastlåda med lite lecakulor i botten. Hittills har det gått förvånansvärt bra.
Jag sådde ringblomma, mixad sallad, tatsoi, ruccola, landkrasse, koriander och basilika i krukorna i lådan. Och jag har blivit positivt överraskad. Alla arter har kommit upp utom koriandern som brukar vara lite slö i början. För det här testet är det inte viktigt att växterna kommer upp samtidigt, men om det är det är det smart att blötlägga större fröer några dagar. Genom att lägga de blötlagda fröerna på ett fuktigt kaffefilter i en burk några dagar går det också att få långsammare fröer att börja gro innan plantering.
Tatsoifröerna har jag själv samlat in efter att ha låtit några plantor gå i blom. Jag sådde lite väl många av dem eftersom jag fick för mig att de skulle ha dålig grobarhet. Det hade de inte. Det verkar snarare som om att alla eller nästan alla har grott. Det gör inte så mycket. När de blivit lite kraftigare kommer jag att försiktigt föra över några av dem till andra krukor för att glesa ut. Jag har bland annat ett par ”kaoskrukor” stående under lampor. Det är lite större krukor där jag stoppar ner olika fröer och plantor som blir över eller inte har någon annan plats.
Landkrasse har jag aldrig odlat förut och jag borde kanske egentligen odla den som vanligt en gång innan jag experimenterar med den. Det är för mycket som kan gå snett med en sån här odling för att jag är hundra på att lyckas med nåt nytt, men det tillför lite spänning. Den har precis börjat gro i alla fall, trots att groddarna knappt syns.
Det allra viktigaste vid inomhusodling från frö är att hålla koll på fukten i jorden. Jag ser alltid till att jorden är ordentligt fuktig, men inte blöt, och lägger en stor glasskiva över krukorna de första dagarna för att hålla fukten kvar. När jag ser groddar på väg upp tag jag bort skivan så att inte döda växtdelar och liknande ska börja mögla.
Groddarna ser fräscha ut och har inte sträckt på sig som de brukar göra om de får för lite ljus. Jag sådde också morotsfröer i en hög roskruka, men där har ännu inget hänt.
Grönsaksmaskinen
Under mina experiment med inomhusodling har jag haft två problem. Jag har inga extra utrymmen att odla i eftersom jag bor i lägenhet så det växer lite här och där i olika rum. Eftersom jag har rätt många lampor igång ibland blir det väldigt ljust på sina ställen på fel tid på dygnet. Det andra problemet är släkt med det första. Det ljus som sprids i onödan i lägenheten skulle jag vilja använda till odling istället för att lysa upp i onödan. Så jag byggde ett par lådor att odla i. Jag kallar dem grönsaksmaskiner.
De är inga maskiner och det går att odla annat i dem än grönsaker, men jag gillar namnet. Jag odlar basilika i en och chili i den som syns på bilden. Plantan såg pigg ut när jag plockade in den från balkongen så jag klippte ner den och ställde den i grönsaksmaskinen för några veckor sen. Nu har den börjat komma igen riktigt bra.
Lådan är byggd av kartong och är klädd med aluminiumfolie på insidan för att ljuset från lampan ska spridas och användas så effektivt som möjligt. Den del av locket där lampan sitter har jag gjort av en tunn träskiva som tål högre temperatur än papper. Moderna odlingslampor blir sällan särskilt varma, men jag kollade lampan noga först och har lämnat springor här och där för att ventilera utrymmet.
Buskiga växter som chili kräver lite pyssel för att trivas i lådorna. Enklast är att odla sallad, lågväxtande örter eller andra växter som inte blir för höga. Ett tjockt bladverk gör att det blir dåligt med ljus till växtens lägre delar. Jag misstänker att jag kommer att bli tvungen att beskära plantan rätt snart, men eftersom jag har bestämt mig för att kunna äta färsk, hemodlad chili på julafton är det värt besväret.