Startsida - Nyheter

Zoom

Samvetsfångar offer i kinesisk organhandel

På lördagar vid klockan 12 brukar utövare av Falun gong träffas utanför riksdagen och slottet i Stockholm.

Tidigare i år kom en rapport om sambandet mellan försvunna samvetsfångar och Kinas växande organhandel. Enligt uppgift är utövare av Falun gong särskilt drabbade.

Rapporten handlar om organhandel och olagliga avrättningar i Kina, med underrubriken: En översyn av bevisen.

Den publicerades den 10 mars i år och är gjord av Matthew Robertson som har doktorerat på området och presenterat rönen inom sin forskning några månader tidigare. Bakom rapporten står Victims of Communism Memorial Foundation (minnesfonden för kommunismens offer).

Sedan år 2 000 har Kina ökat sina organtransplantationer markant. Bara under de fyra följande åren steg njurtransplantationer med 510 procent, levertransplantationer med 1 820 procent, hjärttransplantationer med 1 100  och lungtransplantationer med hela 2 450 procent, enligt rapporten.

Och ökningen har sedan fortsatt.  Samtidigt har det inte funnits många kineser som anmält sitt intresse för att bli donatorer. Det beror troligtvis på gamla traditioner och föreställningar om vad som kan tänkas hända efter döden.

Kina har kunnat leverera organ inom några veckor eller ännu snabbare till väntande patienter från till exempel USA och andra delar av världen. Det är extremt snabbt, i jämförelse med  andra länder.

Forskare och människorättsorganisationer har rapporterat om hur samvetsfångar dödats i samband med organtransplantationer.

Varför kräver inte Världshälsoorganisationen, WHO, och FN åtgärder mot det här? En förklaring, enligt till exempel utövare av Falun gong, är att den kinesiska regimen styr Kinas representanter i de här två organisationerna och därmed kan blockera frågan.

Enligt den kinesiska regimen bygger anklagelserna på falska påståenden och ryktesspridning.

I en intervju med tidningen The Guardian förra året, gjorde den kinesiska ambassaden i London följande uttalande angående organdonationer i landet:

”Den kinesiska regeringen följer alltid Världshälsoorganisationens, WHO:s,  vägledande principer för mänsklig organtransplantation och har stärkt sin hantering av organtransplantation under senare år. Den 21 mars 2007 antog Kina förordningen om mänsklig organtransplantation, som innebär att mänsklig organdonation måste göras frivilligt och gratis. Vi hoppas att det brittiska folket inte kommer att vilseledas av rykten.”

90 000

Rapporten visar att de officiella siffror över antalet utförda organdonationer i Kina, som den kinesiska regeringen ligger bakom, inte stämmer.  Betydligt fler får sina organ bortopererade men förs inte in i statistiken.

För knappt ett år sedan i London konstaterade en tribunal, alltså en domstol som skapats för ett speciellt ändamål, att Kina tar organ från samvetsfångar som är fängslade eller tvingade till omskolnings- och arbetsläger.

Tribunalen leddes av Sir Geoffrey Nice, som var åklagare vid den internationella kriminella domstolen i rättegången mot det tidigare Jugoslavien.

Så många som 90 000 transplantationer per år genomförs i Kina, uppskattade tribunalen, en mycket högre siffra än den som ges av officiella regeringskällor.

Falun gong-utövare utanför det kinesiska konsulatet i New york i april förra året. Foto: Seth Wenig/TT

Nice konstaterade under tribunalen att det är framför allt utövare av qigong- metoden Falun gong, även kallad för Falun dafa (livets eller lagens hjul, fritt översatt) som utsätts för det här.

Falun gong

1992 grundade Li Hongzhi metoden som snabbt fick stor spridning först i Kina och senare utomlands. En förklaring till det kan vara att den är gratis och att utövare har vittnat om fysiska och mentala hälsovinster.

1999 förbjöd Kina Falun gong och ser metoden som samhällsomstörtande verksamhet där utövare uppmuntras till kritiskt tänkande.

Den kinesiska regimen har tidigare angett att runt 70 miljoner kineser praktiserade Falun gong i slutet av 90-talet.

Li Hongzhi flydde till USA och har förknippats med både homofobi och motstånd mot kvinnors frigörelse. Något som en del utövare anser får stå för honom och inte behöver påverka deras utövande av en metod som både saknar ledare och medlemmar.

Andra utövare påstår att det är den kinesiska regimen som sprider falska anklagelser mot Li Hongzhi, trots att han själv har gjort uttalanden i intervjuer med exempel tidningen The Times, där hans åsikter har framstått som fördomsfulla mot både kvinnor och hbtq-rörelsen.

Illegal organhandel

Även den muslimska minoriteten uigurer, tibetaner och olika kristna grupper kan vara utsatta för ofrivillig organdonation i Kina men verkar inte vara det i lika stor och systematisk utsträckning som utövare av Falun gong, enligt tribunalen.

– Vår slutsats är att väldigt många människor har dött på ett obeskrivligt avskyvärt sätt utan anledning, att fler kan drabbas på liknande sätt och att vi alla lever på en planet där extrem ondska kan hittas hos de som driver ett land med en av de äldsta civilisationer som är känd för den moderna människan, sa Nice under tribunalen enligt tidningen The Guardian.

I Israel, Italien, Spanien  och Taiwan  är det förbjudet för patienter att ta sig till Kina för en transplantation på grund av risken för illegal organhandel och mänskligt lidande. En namninsamling (på papper) pågår i Sverige för att få till ett förbud även här.

Kineser i Sverige som får rapporter från släktingar och vänner i sitt forna hemland Kina, kan berätta om hur jakten fortsätter på Falun gong-utövare i landet. Men en del vill få vara anonyma, på grund av rädsla för att anhöriga i Kina kan drabbas av deras uttalanden.

Info om tribunalen i London finns här 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV