Efter kritik från bland annat Europarådets tortyrkommitté, föreslår regeringen nu en häktningstid på max nio månader. Något som oppositionen är emot, enligt Sveriges Radios Ekot.
Sverige har tidigare fått kritik från bland annat Europarådets särskilda kommitté mot tortyr för att det saknas en tidsgräns för hur länge någon kan vara häktad här.
Därför föreslog regeringen först en gräns på högst sex månader men fick då kritik av oppositionen.
– Det fanns en osäkerhet att sex månader blir för kort, att det blir en tidsstress i detta, och att det finns en risk att vissa brott inte hinns med, på den här sexmånaderstiden, säger inrikesminister Mikael Damberg till Sveriges Radios Ekot.
Därför kommer nu ett nytt förslag från regeringen på en tidsbestämd häktningstid på nio månader istället.
– Vi har lyssnat på den kritik som varit och jag tror att arbetet i utskottet kommer att leda till att vi kommer att kunna enas om en gräns på nio månader, i stället för sex månader, säger inrikesminister Mikael Damberg till Ekot.
Men talespersoner för moderater och sverigedemokrater säger nej till en skarp tidsgräns. Det gör också Kristdemokraterna.
– Det är ett dåligt förslag, eftersom det riskerar att försvåra polisens möjligheter att utreda allvarliga brott. Vi ser ju nu hur skjutningar och sprängningar fortsätter att öka, trots Rimfrost, så det är dålig tajming av regeringen att komma med ett sådant här förslag just nu, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell till Ekot.
Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson, Adam Marttinen, intar en liknande position:
– Skyldiga förövare riskerar att släppas fritt i samhället i stället för att åtalas och dömas för brott.
Men Mikael Damberg ser en framkomlig väg:
– Jag har talat med bland annat med Liberalerna och Centerpartiet, och vi är överens att det går att hitta en lösning i utskottet där vi landar på nio månader, säger han till Ekot.