Radar · Integritet

Fyra jemenitiska journalister dömda till döden

Huthirebeller höjer sina vapen i Sanaa.

Fyra jemenitiska journalister har dömts till döden av en domstol i huvudstaden Sanaa. De står falskt anklagade för att ha spionerat och måste omedelbart släppas, kräver 150 organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter och pressfrihet.

Enligt domstolen i Sanaa, Jemens huvudstad som kontrolleras av huthirebeller, har de fyra journalisterna gjort sig skyldiga till spionage och för det ska de straffas med döden. 150 organisationer kräver nu att de ska släppas fria – det är inte svårt att lista ut att de döms på grund av sitt journalistiska arbete i ett land där information noga kontrolleras. Domen mot journalisterna kom den 11 april i år, nästan fem år efter att de greps i juni 2015. När de greps hade de använt internet på ett hotell i Sanaa, rapporterar Al Jazeera.

Abdelmajeed Sabra, advokaten som försvarat de fyra journalisterna, menar att domarna är ”en allvarlig kränkning av jemenitisk konstitution och lag”.

De fyra journalisterna som fått dödsstraff greps tillsammans med sex andra journalister vid samma tillfälle. De övriga sex ska enligt ett överklagande frisläppas – men det har ännu inte skett. De tio journalisterna anklagades alla för att sprida falska nyheter och rykten, sannolikt information som gynnar den Saudi-ledda koalitionen som strider mot huthirebellerna som kontrollerar huvudstaden och domstolen. Journalisterna har också anklagats för att ha ”samarbetat med fienden”.

– Anklagelserna mot journalisterna är fabricerade. De gjorde bara sina arbeten som journalister, säger Khalid Ibrahim, direktör för Gulf Centre for Human Rights, till Al Jazeera.

Bristande pressfrihet

Reportrar utan gränser rankar årligen länders pressfrihet och Jemen får en bottennotering gällande press- och yttrandefrihet. Senast hamnade landet på plats 167. Barbara Trionfi, chef för organisationen International Press Institute, menar att flera års konflikt och krig har bidragit till en försämrad situation.

– Efter många år i konflikt har pressfriheten kraftigt försämrats i och med bristen på respekt för rättsstatens principer, säger Barbara Trionfi till Al Jazeera.

Enligt Barbara Trionfi är påtryckningar från det internationella samfundet nu avgörande. Elisabeth Kendall, senior forskare vid Oxford universitet menar att fallen och dödsdomarna markerar en ”mycket oroande vändpunkt”. Dödsstraff är ovanliga – även om hot mot journalister är vanliga i landet.

Martin Griffiths, FN:s sändebud till Jemen, uppmanande den 14 maj huthirebellerna att släppa journalisterna. Internationellt anses domarna vara ett grovt brott mot mänskliga rättigheter och något som kan påverka huthirebellernas rykte och status.

Rättegången var också summarisk och genomfördes utan närvaro av försvarsadvokat fram till att dödsstraffet utdelades. Enligt de experter Al Jazeera pratat med är det ”bara” huthirebellerna som har utfärdat dödsstraff mot journalister – regeringssidan, som backas upp av Saudiarabien och den stridande koalitionen, har så vitt de vet inte gjort det.

Men klart är att alla sidor i konflikten är intresserade av att styra den information som förmedlas, vilket gör journalistyrket till ett mycket riskabelt arbete i Jemen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV