Måndag morgon. Hur är känslan av ekorrhjul, på en skala ett till tio? Dagdrömmer du dig bort, utan något större hopp om ett lugnare liv och förändring? Då kanske det är dags att läsa boken Utopia för realister: Hur medborgarlön, öppna gränser och 15 timmars arbetsvecka kan bli verklighet.
Författaren och historikern Rutger Bregman är optimist. Och realist? Det beror på vem man frågar. När Utopia för realister kom ut i Nederländerna för några år sedan, satte den igång en stor debatt om basinkomst. Bregman har till exempel blivit kallad för en underhållande fiende till kapitalismen.
Den svenska översättningen kom 2018 men här är debatten inte lika livlig. I vår tid har vi större möjligheter och resurser än någonsin till att kunna lösa problem som hemlöshet, fattigdom och överdrivet arbetande. Varför fattar vi inte det? undrar Bregman. Varför kör vi på i samma hjulspår och mår dåligt?
En gång i tiden fanns det saker som samtida människor såg som orealistiska men som idag inte är några konstigheter. Ta till exempel det här med demokratins genombrott och fördömandet av slaveri. OK, vi vet att det fortfarande är utopier på vissa ställen i världen och att medeltida mörker inte är avskaffat överallt. Men ändå.
Det som vissa vildhjärnor drömde om för länge sen är ändå vardag och verklighet för många idag. Det är så som det här med visioner fungerar. Eller som Walt Disney sa: If you can dream it, you can do it.
Men hur ska vi klara av att driva igenom den här sortens radikala reformer i just Sverige? Det är inte riktigt Bregmans grej. Han står för idéer. Hur få det hela att lira med våra lagar och regler? Det kräver eftertanke.
Och visste du att den forne presidenten Richard Nixon, som åkte dit för Watergate-affären med olaglig buggning med mera, faktiskt hade ett förslag om basinkomst?
Så här skriver författaren Rutger Bregman om Nixons proposition 1969, i Utopia för realister: Hur medborgarlön, öppna gränser och 15 timmars arbetsvecka kan bli verklighet (2018, på svenska, Natur & Kultur):
”Enligt Vita husets beräkningar var nittio procent av tidningspressen entusiastisk. Nationella kyrkorådet stödde tanken, liksom fackföreningarna och till och med näringslivet. Folk som ville glänsa drog till med ett citat från Victor Hugo: ”Inget är starkare än en idé vars tid är kommen.” Äntligen tycktes marken vara röjd för införandet av en garanterad basinkomst.”
Bregman går igenom ett antal reformer som vi skulle kunna genomföra här och nu. Välkommen till en visionär måndag.