Underhuset i Polen röstade för att skicka två kontroversiella lagförslag, om skärpta abortregler och kriminalisering av sexualundervisning, till ett parlamentarisk utskott för vidare behandling. Båda är nu lagda på is. ”Konservativa krafter försöker nu uppenbarligen utnyttja Corona-pandemin för att flytta fram sina positioner”, säger Hans Linde, RFSU.
En förklaring till att förslagen inte gick igenom i förra veckan är att den polska regeringen vill ha oppositionens stöd för att förlänga presidentens mandatperiod, enligt nyhetsbyrån Reuters. Valet ska äga rum den 10 maj men corona-restriktioner gör det svårt att genomföra.
Skärpningen av abortlagstiftningen innebär att abort förbjuds även för foster med genetiska skador, i dag den vanligaste orsaken till abort i Polen. Lagförslaget innebär att kvarvarande undantag för abort är om kvinnan utsatts för våldtäkt, incest eller om graviditeten utgör en fara för henne.
– Förslaget är mycket allvarligt. Polen har redan en av Europas hårdaste arbortlagar och med förslaget skulle de sista möjligheterna att få en säker abort i Polen stängas, säger Hans Linde, förbundsordförande för RFSU.
Under debatten i polska kammaren stod Małgorzata Kidawa-Błońska, presidentkandidat för den liberalkonservativa Medborgarkoalitionen (KO), upp för aborträtten.
– I pandemins tid ska vi slåss mot viruset, och inte mot kvinnorna. Att skärpa abortlagen är ytterligare ett brott, men det faktum att vi inte kan gå ut på gatorna och demonstrera betyder inte att vi inte tänker försvara våra rättigheter, sa hon enligt Dagens nyheter.
RFSU: Rapporter om flera inskränkningar
När regeringen 2016 föreslog inskränkningar i aborträtten svarade folket med en av de största protestaktionerna i Polens historia och regeringen drog senare tillbaka förslaget. Med anledning av pandemin har regeringen förbjudit folksamlingar på över 50 personer, så nu var färre på gatorna. I stället publicerade aktivister bilder med budskap, ett initiativ från Amnesty international.
”Det är skamligt att ledamöterna i parlamentet inte otvetydigt röstade ner dessa bakåtsträvande lagförslag, men dagens omröstning är ett bevis på kraften i protester, särskilt under covid-19 pandemin”, skriver Draginja Nadazdin, generalsekreterare för Amnesty Polen, på organisationens svenska webbplats.
Drygt 25 000 i Sverige skrev under för den polska befolkningens rätt att få sexualundervisning och polska kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar, enligt inlägget.
Även i till exempel USA inför flera delstater strängare regler för abort. I Texas stoppades ingrepp som inte anses nödvändiga, där ingår abort. Orsaken uppges vara att samtliga resurser ska läggas på vård kopplat till covid-19. I bland annat Ohio och Mississippi används corona-pandemin för att hindra aborter ”utom när kvinnans liv är i omedelbar fara”, enligt Washington post.
– När världen är upptagen med att begränsa smittspridningen så försöker konservativa krafter nu uppenbarligen utnyttja Corona-pandemin för att flytta fram sina positioner. Vi får många rapporter från våra partners i ett flertal länder om inskränkningar i tillgången till abortvård, preventivmedelsrådgivning, skyddande boende och insatser för hbtq-personers hälsa och rättigheter, säger Hans Linde.
Vuxna kan förbjudas att ge sexualundervisning
Det andra polska lagförslaget, som liksom abortförslaget kommer från religiösa lobbyister, straffbelägger sexualundervisning för barn och ungdomar. Också det har skickats till ett utskott för vidare behandling.
Regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) jämställer sexualundervisning med pedofili och premiärminister Jaroslaw Kaczynski har kallat sexundervisning för en ”attack på familjen” och ”sexualisering” av barn, enligt Dagens nyheter.
Förslaget innebär att vuxna förbjuds att ge sexualundervisning.
Hans Linde är kritisk till hur ”konservativa krafter trappar upp sitt motstånd mot sexualundervising”.
– Vi vet att sexualundervisning är grundläggande för att vi alla ska ha kunskap att kunna fatta beslut om vår egen kropp och sexualitet. Risken är stor att unga polacker skulle betala ett högt pris med sin frihet och sin hälsa om det här lagförslaget gick igenom. Dessutom skulle till exempel lärare och läkare som ger unga information om deras kropp och sexualitet riskera flera år i fängelse.
De två polska lagförslagen
Det polska parlamentet har skyldighet att behandla lagförslag senaste sex månader efter det har presenterats, så debatten är inte helt oväntad. De senaste åren har det gjorts flera försök att inskränka på aborträtten och i oktober 2019 presenterades förslaget om att kriminalisera personer som tillhandahåller sexualundervisning.
Även när abort är tillåtet enligt lag är det svårt att få abort i Polen på grund av administrativa hinder och att läkare vägrar att genomföra aborter med hänvisning till sin privata övertygelse. Det liggande lagförslaget tar bort fosterskador som laglig grund för abort, vilket i dag är det vanligaste skälet för abort i Polen.
Det andra aktuella lagförslaget kriminaliserar spridning av sexualundervisning i och utanför utbildningsmiljöer. Förslaget är till exempel vagt formulerat och kan i praktiken innefatta vem som helst som ”främjar” sexualupplysning för ungdomar, till och med föräldrar som pratar med sina barn om sex. Straffet för att ha undervisat om sexualitet, sexuell hälsa eller samtycke är upp till tre års fängelse.
Dessutom antyds det i lagförslaget att hbtqi-aktivister “infiltrerar” sexualundervisning i Polen genom att ”främja homosexualitet och demoralisera barn”. Men lagförslaget riktar sig inte bara mot hbtqi-aktivister utan mot alla som tillhandahåller sexualundervisning.
Källa: Amnesty