Regeringen ska låta en utredare på arbetsmarknadsdepartementet översätta uppgörelsen om arbetsrätten mellan PTK och Svenskt Näringsliv
Regeringen vill att LO, som sade nej till uppgörelsen, ska få vara med och agera bollplank.
Men frågan om LO ska få vara med i en referensgrupp skapar nytt gnissel mellan regeringen, C och L.
Statsminister Stefan Löfvens besked i söndagens Agenda att partsöverenskommelsen ska ligga till grund för en ny utredning om hur lagstiftningen ska utformas och att även LO ska få tycka till om det. Det är självklart, enligt Löfven.
Väckte reaktioner
Redan det väckte reaktioner från samarbetspartnern Centern.
Partiledaren Annie Lööf skrev i ett uttalande till TT att ”Löfven har fel”.
”Det finns nu två vägar fram för ökad trygghet och flexibilitet på arbetsmarknaden. Antingen genomförs helheten i den partsöverenskommelse som Svenskt Näringsliv och PTK sagt ja till, och som fler gärna får ansluta sig till. I annat fall Toijer-utredningen. Precis som vi enats om i Januariavtalet. Att politiken ska ge en part som inte tagit ansvar vid partsförhandlingarna inflytande är givetvis uteslutet”, skrev hon och syftade på LO.
När arbetsmarknadsdepartementet förtydligar för TT vad statsministern menade med en utredning blir svaret att det rör sig om en som en utredare på departementet ska göra, det handlar inte om en statlig utredning. Denne får skriva ihop en så kallad departementspromemoria med förslag om hur överenskommelsen ska överföras i lag.
Känslig fråga
Till utredaren bör en referensgrupp med ”samtliga huvudorganisationer på svensk arbetsmarknad”, det vill säga även LO, knytas enligt departementet.
Normalt bestämmer departementet huruvida en referensgrupp ska ordnas till en utredning. Att man nu framhåller att den ”bör” knytas till utredningen vittnar om att frågan är väldigt känslig i förhållande till C och L, som inte vill att LO ska ha något inflytande.
En C-källa uppger för TT att frågan om referensgrupp inte ens är diskuterad än, än mindre beslutad. Och oavsett hur det blir med det så kommer Svenskt Näringsliv och PTK att ha en helt annan roll och status i det som nu ska ske än LO, enligt källan.
Vänsterpartiet vill hålla liv i sitt hot om misstroende mot regeringen och statsministern om LO körs över.
V har krävt inflytande för LO, men om det sker genom en referensgrupp eller på annat vis är mindre viktigt, enligt nya V-ledaren Nooshi Dadgostar.
– Det är ingen formfråga, det viktiga är att resultatet blir något som LO:s medlemmar kan acceptera, säger hon.
– Det är orimligt att Centerpartiet tycker att det är så viktigt att halva arbetsmarknaden inte ska finnas med, anser Dadgostar.
Fakta: Överenskommelsen Svenskt Näringsliv–PTK
Den 16 oktober meddelade Svenskt Näringsliv och tjänstemännens förhandlare PTK (där TCO- och Saco-förbund ingår) att de hade en överenskommelse.
LO sade samtidigt att de förkastar hela förslaget.
Överenskommelsen innehåller förändringar av arbetsrätten och vad företag och fack kan komma överens om för ytterligare undantag från t ex turordningsregler utöver det som står i lagen.
Men parterna ber om lagändringar som ska ligga i botten, ett slags minimikrav, om fack och företag misslyckas att komma överens eller inte har kollektivavtal.
Antalet undantag från principen om sist in – först ut ska bli tre personer i alla företag, oavsett storlek. Nu gäller högst två och då enbart i företag med upp till tio anställda.
Begreppet saklig grund för uppsägning byts till sakliga skäl. Det ska bli klarare vad som ger uppsägning eller avsked och därmed mindre tvister.
Överenskommelsen innehåller också breda och stora förslag om kompetensutveckling och för den som sägs upp, med hög ersättning i upp till ett år.
Källa: SN/PTK