Många sjuka nekas sjukpenning av Försäkringskassan. Nu märks det hos kommunerna. Allt fler personer tvingas söka ekonomiskt bistånd, tidigare kallat socialbidrag, av socialtjänsten – trots att de är sjukskrivna av läkare. Under augusti handlade det om över 18 000 personer, rapporterar Arbetet.
– Jag känner mig som en unge som tigger pengar, säger Annika Bäckström, till Arbetet.
Hon är en av de många personer som tvingas söka hjälp hos socialtjänsten för att de nekas ersättning från Försäkringskassan. Gruppen har vuxit med 42 procent mellan 2010 och 2019.
Men förutsättningarna för att beviljas ekonomiskt bistånd är väldigt annorlunda än att få sjukpenning. Du får inte ha några besparingar. Ofta behöver du sälja din bil och i vissa fall din bostad, om den anses vara värd för mycket.
Dessutom är ett krav att du måste söka arbete aktivt och skriva in dig hos Arbetsförmedlingen – något som rimmar illa med att samtidigt vara sjuk.
– Ekonomiskt bistånd är utformat för att aktivera människor. Det går ut på att man ställer väldigt många krav för att man ska få pengar. De här personerna upplever att de blir sjukare och processen som förnedrande, säger Niklas Altermark, statsvetare vid Lunds universitet till Arbetet.
Totalt var 13 procent av alla som gick till socialtjänsten och sökte hjälp under augusti samtidigt sjukskrivna, visar Arbetets granskning.