Radar · Miljö

”Vild” natur ökar välmåendet mest

Intervjustudien gjordes i Discovery park, Seattle.

Naturvistelse gör människor gott. Men spelar det nån roll om grönområden är prydligt odlade eller om naturen är ”vild”? Ja, är svaret från en ny studie.

Mindre stress, depression och ångest. Vistas i naturen så kommer du sannolikt må bättre, är slutsatsen från en rad studier.

Men det är skillnad på natur och natur. Efter att amerikanska forskare intervjuat 320 parkbesökare konstaterar de att ”vild” natur var viktigast. Det handlar att marken är relativt orörd, har vilda fåglar och gamla träd, att naturen är varierad och har hög biologisk mångfald och om frånvaro av civilisation.

– Det framgick av våra resultat att olika typer av natur kan ha olika effekter på människor. De vildare områdena i en stadspark verkar ge fler fördelar för människor – och deras mest meningsfulla interaktioner berodde på de relativt vilda egenskaperna i området, säger rapportens huvudförfattare Elizabeth Lev på University of Washingtons hemsida.

Studien är gjord i en Discovery park i Seattle, men slutsatserna kan generaliseras, tycker medförfattaren Peter Kahn:

– Vi studerade Discovery park, men det här handlar om hela planeten. Överallt går utvecklingen mot att dra ner på vilda områden. […] Vi försöker visa att det finns ett mänskligt pris för det.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV