De flesta minkfarmar i Blekinge saknar giltigt tillstånd för sin verksamhet. Det visar en granskning av Djurrättsalliansen, som nu har JO-anmält länsstyrelsen i Blekinge.
I mer än ett decennium har Djurrättsalliansen dokumenterat hur minkar lever på olika pälsdjursfarmer i Sverige och drivit en kampanj för att stoppa uppfödningen. Ett avslöjande 2010 med filmer som visade på bitskador och kannibalism fick stor uppmärksamhet. Länsstyrelsen utförde därefter flera kontroller. Det konstaterades att runt 85 procent av farmerna bröt mot djurskyddslagstiftningen och att en tredjedel saknade tillstånd.
I dag finns det färre än 40 minkfarmer kvar i Sverige och runt 500 000 minkar dödas varje år, enligt Djurrättsalliansen. Organisationen Djurens rätt har också drivit kampanjer mot pälsindustrin och rapporterade att 78 procent av svenskarna tyckte att den skulle förbjudas 2014.
Trots återkommande dokumentation om att djuren far illa är det lång ifrån alla farmer som inspekteras och hos de flesta påpekas brister av länsstyrelsens kontrollanter. Under förra året hittades brister på 11 av 12 inspekterade farmer, en del med upp till 21 500 platser för minkar, enligt Djurens rätt.
Onaturligt beteende
Jordbruksverket införde nya regler om bland annat burens utformning i början av 2010-talet. Ett krav på etageburar trädde i kraft 2017. En ny djurskyddslag 2018 stärkte kraven på djurs rätt till naturligt beteende. Att minkar som i det vilda lever i ensamhet och rör sig över stora områden och vattendrag utvecklar onaturliga beteenden när de trängs ihop tillsammans i små burar kan förefalla självklart. Ändå fortsätter pälsuppfödningen, på många håll utan tillstånd.
I Blekinge saknar 11 av 19 minkfarmer giltigt tillstånd, rapporterar Djurrättsalliansen. Organisationen har flera gånger gjort länsstyrelsen uppmärksam på detta, men inget har hänt. Djurrättsalliansen JO-anmälde därför länsstyrelsen i Blekinge måndagen 1 juni.
– Vi menar att en stor del av minkfarmerna i Blekinge län bedrivs olagligt. Med tanke på att det är relativt få minkfarmer kvar kan man tycka att myndigheten borde ha bättre koll på farmerna och att de borde sökt nya tillstånd i samband med att de nya reglerna infördes. Vi hoppas att JO-anmälan ger oss rätt och att det blir konsekvenser för minkfarmerna, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen, i ett pressmeddelande.
Liten förändring i djurhållningen
1990 fastslog Sveriges Veterinärmedicinska Sällskap, SVS, att minkuppfödningen inte levde upp till djurskyddslagen.
2002 rapporterade Jordbruksverket att minkarna uppvisade beteendestörningar, vilket tydde på att djurskyddslagen inte följdes.
2003 konstaterade en statlig utredning att minkuppfödningen måste förändras, eller stoppas.
2011 presenterades nya krav av Jordbruksverket, på bland annat burarnas utformning.
2019 konstaterade Jordbruksverket, efter uppdrag från regeringen om utredning av minkarnas välfärd, att mer forskning behövs.
Källa: Djurens rätt