Startsida - Nyheter

Radar · Arbetskritik

Jobba hemifrån ny vardag efter krisen

Angenämt hemarbete? Många vill fortsätta på den inslagna banan.

I en undersökning svarar 82 procent att de gärna fortsätter att arbeta i hemmet efter att den värsta krisen blåst över. Coronapandemin kan bli en vändpunkt för arbetslivet.

Facebook planerar att börja anställa distansarbetare och Twitter tänker ge sina medarbetare tillåtelse att fortsätta jobba hemma så länge de vill. Coronakrisen ser ut att kunna bli ett tillfälle att omvärdera värdet av en arbetsplats utanför hemmet.

Enligt en undersökning gjord av fastighetsbolaget Colliers international vill en majoritet av de tillfrågade – personer med olika typer av kontorsjobb – fortsätta att arbeta från hemmet även när pandemiska omständigheter inte längre kräver det. Av 3 000 tillfrågade i 25 länder svarar 82 procent att de gärna fortsätter att arbeta hemifrån minst en dag i veckan efter att krisen är över.

Koll på produktivitet

För- och nackdelarna för arbetsgivare respektive arbetstagare är något som kommer att behöva utvärderas.

– Det är intressant att se de första resultaten från vår undersökning om att arbeta hemifrån och det ska bli väldigt spännande att följa upp slutresultatet av undersökningen. När det börjar återgå till det ”normala” är jag säker på att många företag kommer att se över och utvärdera organisationens arbetssätt och vad som fungerat och inte fungerat vid hemarbetet, säger Thomas Jalde, chef för företagslösningar på Colliers international, till Fastighetstidningen.

Jalde väljer också att framhålla lokalkostnader som en viktig parameter för företagen att ta med i beräkningen.

Förutsättningarna för att jobba hemifrån ser förstås väldigt olika ut och situationen ställer nya krav på både arbetsgivare och arbetstagare. Till SvD sa sociologen Roland Paulsen tidigare i våras att det blir svårt att hålla koll på allt som händer på en arbetsplats när alla jobbar hemifrån, till exempel hur lång tid det tar att göra en viss sak.

Identitetskris?

I Colliers internationals undersökning svarade 53 procent att de tror att deras produktivitet inte har förändrats när de arbetat hemifrån. 24 procent tror att produktiviteten istället har ökat, medan 23 procent bedömer att den har minskat.

En annan aspekt är förmågan till fokus på arbetsuppgifterna. Av de tillfrågade uppgav 55 procent att de kunde fokusera bättre eller mycket bättre hemifrån, men 33 procent upplevde mer störningar eller distraktioner hemma, främst i form av barn eller andra medlemmar av hushållet.  76 procent svarade att de fortfarande har bra kontakt med sina kollegor även på distans, men 58 procent upplever att de samarbetar bättre på kontoret jämfört med hemifrån.

Annars är det de sociala bitarna som människor ofta saknar när de jobbar hemma, både småprat och att bolla arbetsrelaterade idéer.

– Tidigare var arbetet ett nödvändigt ont, men nu är det något identitetsskapande och en viktig del av vårt liv, sa ekonomen Jan Löwstedt till SvD.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV