Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

”Fruktansvärt tråkigt” att utehönor förbjuds gå ut

Hönor som är vana vid att gå ute fritt tvingas stanna inne, på grund av Jordbruksverkets restriktioner och rädsla för fågelinfluensa.

Sedan några veckor får hönor som är vana att gå ute och picka stanna inne. ”Hönorna är inte glada”, säger Ingrid Nordlander på Backagården i Västra Götaland. Utbrott av fågelinfluensa är orsaken till isoleringen.

Backagården har drygt hundra hönor. Här kan man också bli fadder till en höna. Normalt går hönorna fritt ute på hela den stora gården, men nu sedan några veckor är det slut med det.

– Det är fruktansvärt tråkigt och hönsen är absolut inte glada. De står bara och väntar på att bli utsläppta och tycker nog det här är konstigt, säger Ingrid Nordlander.

”Normalt sett är hönorna ute och springer på hela gården, men nu får de inte göra det”, säger Ulf Engström, som har gården tillsammans med Ingrid Nordlander. Foto: privat

Ändå har hönorna det bättre än de flesta av sina artfränder. De har en stor hönsgård och en stor utevoljär med väggar på tre sidor och nät på den fjärde och tak över.

– För att inte få in mink och fåglar. Men även om de har gott om utrymme tycker de att det är tråkigt för de vill ut och picka och sprätta. Det är det de är vana vid, säger Ingrid.

"Överdrivna restriktioner"

Hon tycker att restriktionerna är överdrivna.

– Jag förstår inte varför de ska dra ner det så mycket. Men det är så här vart och vartannat år, på vintern. Då brukar det komma något fall av fågelinfluensa och så blir det restriktioner. Men inte förra året, säger hon.

Några fall av fågelinfluensa har inte upptäckts i närheten av deras gård, eller ens i Västra Götaland. Men för ett par veckor sedan upptäcktes fall av fågelinfluensa i en kalkonbesätttning i Skåne. Detta trots att kalkonerna redan är instängda inomhus.

– Jag misstänker att det är för att rädda äggindustrin som de kommer med de här restriktionerna. Det är väl bara att härda ut som med allting annat, säger Ingrid och skrattar åt eländet.

Inte mycket att göra

Hon berättar att hon försöker hitta på lite åt hönorna så att det ska bli roligare. Till exempel hänga upp sallad eller vitkål som de kan få picka på. 

– Men det finns inte så mycket man kan göra.

Branschföreningen Svenska ägg har gått ut och uppmanat alla medlemmar att hålla hönorna inne.

– Något annat vore alldeles för riskabelt för hönshälsan, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska ägg.

SMITTADE FÅGLAR I HELA EUROPA

Efter att fågelinfluensa av typen H5N8 upptäckts hos både vilda och tama fåglar i andra europeiska länder, bestämde Jordbruksverket i början av november att hönor och andra fåglar måste hållas inomhus. Senare upptäcktes fågelinfluensan i en kalkonbesättning i Lund. 
Tidigare i veckan upptäcktes smittan även hos vilda fåglar i Sverige. En vitkindad gås och en pilgrimsfalk i Lunds kommun och en vitkindad gås på Gotland.
Skyddsnivå 2 gäller i hela Sverige sedan den 6 november. Det innebär att alla fjäderfä och hägnat fjädervilt ska hållas inomhus.
Om detta inte går att genomföra eller om fåglarna utsätts för onödigt lidande kan ankor, gäss, och strutsfåglar hållas inhägnade utomhus, men foder och dricksvatten ska ges inomhus eller under ett skydd ute. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV