Startsida - Nyheter

Radar · Migration

EU-fartyg på Medelhavet igen – men inte för att rädda liv

De militära insatserna på Medelhavet är långt fler än de humanitära.

Nu ska EU-fartyg patrullera Medelhavet igen, efter att insatsen Operation Sophias fartyg drogs in i mars i fjol.  Men den nya insatsen Operation Irinis fartyg ska inte rädda liv – bara övervaka att vapenembargot mot Libyen följs.

Den militära EU-insatsen Operation Sophia avslutades permanent den sista mars i år. Insatsen var militär – men räddade också liv på de som befann sig i sjönöd, eftersom internationell sjölag kräver det.

Nu startar en ny EU-insats på Medelhavet, Operation Irini, med syfte att övervaka vapenembargot mot Libyen. Den är om möjligt än mer militär och mindre humanitär än Operation Sophia. Något en del länder ser positivt på:

– Det finns en grundläggande enighet om att vi nu vill ha en militär operation och inte ett humanitärt uppdrag, sa Österrikes utrikesminister Alexander Schallenberg enligt The Guardian efter beslutet att avsluta Operation Sophia tidigare i år.

EU:s utrikeschef Joseph Borell har också, enligt vissa källor motvilligt, sagt att om den nya insatsen visar sig locka fler att fly över havet och därmed riskera att drunkna så kommer den avslutas.

Den svenska EU-parlamentarikern Malin Björk (V) menar att det är ovärdigt för Borell att använda den typen av Salvini-liknande retorik. Det saknas även belägg för att livräddande insatser eller fartyg på Medelhavet skulle leda till en ökning av flyktingar som försöker korsa havet. Något två forskare i slutet på 2019 lade fram nya bevis för i rapporten ”Sea rescue NGOs: a pull factor of irregular migration?”.  Att då som EU:s utrikeschef bekräfta denna felaktiga bild är enligt henne under all kritik.

Att döden på Medelhavet måste få ett slut är alla samtidigt överens om. Tillvägagångssätten skiljer sig dock.

– Om vi vill få slut på döden på Medelhavet då måste vi ha en livräddningsinsats, men istället lägger EU nästan allt krut – bokstavligen nästan krut eftersom det handlar om militärinsatser –  på olika typer av militära EU-insatser, säger Malin Björk till Syre.

Stoppa flöde av vapen

– Anledningen till att man slutade med Operation Sophia-båtarna var att man inte ville ta i land människor som räddades till havs, säger Malin Björk.

I och med Operation Irini, som nu ersätter Operation Sophia, befästs det om möjligt ännu mer att EU inte vill bedriva livräddning till havs. I projektbeskrivningen nämns inte med ett ord att rädda liv på de som flyr – däremot är att utbilda den kritiserade libyska kustbevakningen och ta fast smugglare.

Det huvudsakliga syftet med Operation Irini är att stoppa flödet av vapen till krigets Libyen och bidra till fredssträvanden i den komplicerade och infekterade konflikten. Det vapenembargo som råder har brutits vid upprepade tillfällen.

– Bara politiska lösningar och full respekt för FN:s vapenembargo kommer leda till en lösning på krisen i Libyen. Men diplomati kan inte lyckas om den inte backas upp av handling. Den här operationen kommer vara ett konkret och tydligt bidrag till att skapa fred i vårt direkta närområde genom en permanent vapenvila, säger Joseph Borell i pressmeddelandet om Operation Irini.

Humanitär politik krävs

Redan i fjol, när Operation Sophias fartyg drogs in, var många människorättsorganisationer och politiker starkt kritiska då det sågs som ett faktum att dödssiffrorna skulle öka.

Att som planen nu är att övervaka att inga vapen förs in i Libyen är i sig bra. Men det måste gå att ha två tankar i huvudet samtidigt, enligt EU-parlamentarikern Malin Björk. Att förvandla EU till ett militärt samarbete när unionen i själva verket står inför humanitära kriser ser hon inget positivt med.

– Vår grupp i EU-parlamentet var motståndare till Operation Sophia från början, eftersom det var en militär insats. Vi ville ha och vill fortfarande ha en livräddningsinsats på Medelhavet. Människor dör – ett ökat antal dör ju dessutom. Det är en livräddningsinsats som behövs, säger hon.

I och med Operation Irini och avslutandet av Operation Sophia pekar dock inget på att EU inom kort kommer besluta om livräddande insatser, eller ett utökat mandat för Operation Irini att rädda liv. Det har, som nämnts ovan, snarare uttalats tvärt om: om Operation Irini leder till att fler flyr över havet ska fartygen dras in.

Coronapandemin har samtidigt begränsat antalet frivilligorganisationer som verkar på havet. I dagarna är det knappast någon som aktivt bedriver sök- och livräddningsverksamhet på centrala Medelhavet, som enligt många är det dödligaste havet i världen.

De senaste sex åren har omkring 19 000 flyktingar drunknat i Medelhavet. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV