Det internationella klimatmötet i Glasgow i november skjuts upp på grund av coronakrisen. Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) säger i en skriftlig kommentar till TT att beslutet inte innebär att klimatarbetet pausas.
FN:s klimatsekretariat UNFCCC skjuter upp klimattoppmötet COP 26 som var planerat att hållas i Glasgow i november i år.
Klimatsekretariatet skriver i ett pressmeddelande att det inte längre är möjligt att hålla ett ambitiöst och inkluderande möte på grund av coronapandemins globala återverkningar.
Ett nytt datum för mötet i Glasgow, som arrangeras av Storbritannien och Italien, ska tas fram i samarbete med de berörda parterna, enligt UNFCCC.
"Inte förlora momentum"
”Coronakrisen hotar liv och hälsa världen över och gör att det viktiga förberedelsearbetet med att få med länder att höja sina klimatambitioner inför COP26 inte kan ske som planerat. Men det betyder inte att klimatarbetet pausas”, säger Sveriges miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) i en skriftlig kommentar.
Hon skriver också att hon ska ha kontakt med kollegor för att inte ”förlora momentum”.
”Det är oerhört viktigt att den ekonomiska återhämtningen efter den här krisen klimatsäkras. Det är den fråga som blir den viktigaste med tanke på Coronakrisens stora ekonomiska påverkan”, säger Lövin.
Svårt att mötas digitalt
Mattias Frumerie, chef för Sveriges delegation, säger att klimatarbetet riskerar att försenas när mötet skjuts upp, särskilt i förhandlingar om utsläppsrätter och om ett ramverk för insyn i andra länders utsläpp.
– Det är klart att det blir en fördröjning när ett sådant centralt möte inte kan genomföras, och inte heller förberedelsearbetet har det tempo som vi hade hoppas. Men samtidigt är det fullt förståeligt eftersom världen måste se till att kunna hantera covid-19-krisen, säger Frumerie.
Coronakrisens reserestriktioner innebär att möten i hela världen hålls med hjälp av videolänk i stället för i fysiska rum, men en sådan lösning är svårare att genomföra vid ett internationellt toppmöte eftersom länderna befinner sig i olika tidszoner och inte har samma tillgång till bredband.
– Det finns en del praktiska element just när man ska genomföra möten med representanter för många av världens länder. Men de går självklart att lösa, förhoppningsvis ska det kunna hjälpa oss att hitta nya arbetssätt, säger han.