Halta älgar, skadeskjutna vargar och olaglig transport av skadade djur. Tystnadskultur i personalen. Det är vittnesmål från åtta personer som arbetat som djurvårdare på Skansen, rapporterar Expressen.
”Alltid plats för omtanke” är Skansens reklamslogan. Men nu berättar åtta djurvårdare med erfarenheter av att arbeta på Skansen om en helt annan verklighet, i ett reportage i Expressen.
– Vargarna avlivas med regelbundna intervaller för de pallar bara ett par år i det där hägnet, sedan är de så sjuka i huvudet. Då får man skjuta dem och skaffa nya. De omplaceras ingenstans, berättar en före detta djurvårdare som vill vara anonym.
En annan djurvårdare, Lisa, som arbetade på Skansen i 15 års tid berättar om hur lodjurshonan Klo övergöddes för att man ville förhindra hennes naturliga beteende. Om den viltfångade björnhanen Miska som avlivades för att ”man inte klarade av honom”. Om att de flesta älgarna är halta. Om uppstressade vargar som skadeskjutits under en utdragen process.
Säl flyttades skadad – dog
Flera tidigare anställda vittnar om att gråsälshanen Knut, som trots att han var skadad skulle flygas till ett zoo i Sydamerika, men lämnades oövervakad – i strid mot djurskyddslagen – och dog på vägen.
Lisa berättar även om en gris, som under en skjutövning blir skjuten i trynet.
– Grisen skriker och lider under de tio minuter som det tar att ladda om och skjuta igen, säger hon till tidningen.
Vad som gäller enligt djurskyddslagen är följande: ”När djur förs till slakt eller när de slaktas, ska de skonas från onödigt lidande och obehag. Detsamma gäller när djur avlivas i andra fall”.
På Skansen avlivas enligt Expressens uppgiftslämnare både björnkullar och vargkullar regelbundet på grund av platsbrist.
Skansens vd: "Skitsnack"
Några av medarbetarna vill vara anonyma, eftersom de är rädda för att anställda som jobbar kvar på Skansen ska drabbas av repressalier. De beskriver en tystnadskultur, både vad gäller djurhållning och säkerhet i arbetsmiljö.
Något Skansens vd John Brattmyhr inte känner igen:
– Jag ska erkänna att det tidigare har varit ett väldigt auktoritärt ledarskap på Skansen, det har vi försökt ta bort, men det blir stadigt bättre. Jag tror alla vågar ge uttryck för vad de tycker och tänker vilket är viktigt när det handlar om djurvälfärd. Men att det skulle förekomma nån tystnadskultur på Skansen är skitsnack, säger han till Expressen.
Chefen för djurvårdarna på Skansen, Linda Törngren, kommenterar de skadeskjutna vargarna så här:
– Jag skulle inte vilja vara med om det igen. Det finns förbättringspotential. Vi lär oss hela tiden av våra erfarenheter. Det är svåra djur.
"Otäckaste jag varit med om"
På frågan om att skicka en skadad gråsäl med flyg säger hon att bedömningen var att skadorna inte var så allvarliga, och att hon inte tycker att man gjorde något fel på flygplatsen där han dog.
– Han hade revor som blödde, men ingen av de som var med bedömde att det var så pass allvarligt. […] Han obducerades efteråt och man hittade inte något tecken på vad som hade orsakat hans död.
Grisen som skadesköts i trynet ser Linda Törngren däremot som ett misslyckande.
– Det minns jag väldigt väl för det var något av det otäckaste jag har varit med om. […] Det här var inget bra resultat. Det var fruktansvärt. Det vi har lärt oss av det här är att aldrig avliva ett djur ute i en hage.