Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Fler patienter ska provtas för covid-19

Socialminister Lena Hallengren håller en pressträff om tester för covid-19.

Inte bara patienter som behöver vård på sjukhus ska provtas för covid-19, utan alla som söker vård med symptom. Det beskedet ger regeringen som en del i att försöka få till fler tester.

Regionerna är fortfarande långt ifrån att nå målet om 100 000 tester i veckan.

– Den samlade bilden är att testningen fungerar väl för patienter inlagda på sjukhus. I allt högre grad också för personal inom vård och omsorg, men patienter som inte är inlagda på sjukhus testas inte i lika stor utsträckning, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Folkhälsomyndigheten har därför uppdaterat informationen om vilka som ska omfattas av provtagning.

– I prioritetsgrupp ett ingår inte bara patienter som behöver sjukhusvård, här ingår också patienter med symptom som söker på exempelvis en vårdcentral eller annan öppen mottagning. Fler patienter med symptom ska alltså kunna testas för covid-19, säger ministern.

Rädda liv

Det handlar inte om att alla med milda symptom ska uppsöka vård, enligt Folkhälsomyndigheten. Det är en läkare som ska göra bedömningen.

– Är man milt sjuk ska man vara hemma. Men är man hemma under längre tid och man är orolig för sin hälsa är det viktigt att man ringer och resonerar med sin vårdcentral, sin husläkare, om det är rimligt att man är hemma fortsatt i den här sjukdomsbilden och då kan man få stöd och vägledning. Men det handlar inte om att alla de som är hemma med milda symptom ska gå till en vårdcentral eller ignorera 1177:s råd, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Socialministern meddelar också på pressträffen att regeringen kommer att stå för kostnaderna för testningen av prioritetsgrupp tre, det vill säga anställda inom andra samhällsviktiga yrken än vården och omsorgen.

Antalet provtagna för pågående infektion med det nya coronaviruset ökade något förra veckan till knappt 32 700, från cirka 29 000 veckan innan, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Regionerna är därmed fortfarande långt ifrån att nå målet om 100 000 prover i veckan.

Testkoordinator Harriet Wallberg har identifierat att det behövs mer tester i äldrevården.

– Det gäller att systematisera det testandet eftersom vi har en så stor del av riskgrupperna i boendena.

Inte förbi pandemin

Karin Tegmark Wisell manar till fortsatt uthållighet och att vara noga med att följa rekommendationerna från myndigheten.

– Vi är fortsatt i en pandemi, och vi är inte förbi den. I det här skedet är det viktigt att trycka på att man ska vara hemma om man är det minsta sjuk. Detta innebär att det blir ont om personal i vissa sammanhang, men det gäller att inte tröttna.

Hon säger att målet på 100 000 tester i veckan är föränderligt, och beror på hur sjukligheten ser ut i samhället.

– Ju mer sjuklighet, desto större skäl att testa, säger Tegmark Wisell, men tillägger att bedömningen på vad som är nödvändigt just nu ligger på 100 000 i veckan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV