Växande ekonomiska klyftor, automatisering och en global klimatkris är huvudtemat på en kongress för basinkomst som det internationella nätverket Basic income earth network håller i Australien i höst.
Vad kan basinkomst tillföra i tider av ekologisk kris och en automatiserad tidsålder? Det är huvudtemat för årets kongress som nätverket Basic income earth network, BIEN, anordnar.
Kongressen är öppen för alla, forskare som aktivister och den hålls i den australiska staden Brisbane, den 28–30 september i höst.
Australien har genomlidit sitt varmaste och torraste år i historien, med de mest utbredda och svårsläckta skogsbränderna någonsin.
Samtidigt växer de ekonomiska klyftorna i landet och runtom i världen. Alltfler blir hänvisade till osäkra arbetsförhållanden och inkomster, automatisering och artificiell intelligens ökar och ersätter alltfler människors arbete, parallellt med att hushållens skulder växer.
Hur kan basinkomst vara en konkret del av lösningen? Det är en huvudfråga som BIEN lyfter och vill ha såväl internationella forskares som aktivisters syn på saken inför kongressen, via webbsidan BIEN 2020. Senast den 28 februari vill de ha insända bidrag och särskilt då perspektiv utanför den akademiska världen.
Bred palett
Vilka strategier fungerar bäst? Hur kan basinkomst bli till en nationell eller regional realitet för människor inom en tioårsperiod?
Är det här med basinkomstprojekt en återvändsgränd? Är det bättre att lyfta frågan i en valkampanj, som demokraternas Andrew Yang i USA (han hoppade av i förra veckan när siffrorna sviktade för mycket)? Eller folkomrösta om basinkomst som i Schweiz, 2016? Finns det andra och bättre alternativ?
Vad kan basinkomst förändra när det gäller strukturell ojämlikhet och förtryck av utsatta grupper? Kan den förbättra för till exempel personer med funktionsnedsättningar, människor som diskrimineras på grund av ålder, etnicitet, könsidentitet eller sexuell läggning?
Vad kan progressiv politik, sociala rörelser, aktivister och andra aktörer spela för roll i att åtgärda fattigdom, ojämlikhet och social utslagning?
Vad kan basinkomst betyda för vår klimatkris och ett mer hållbart samhälle?
Det här är några av de frågor som årets BIEN-kongress kommer att ta upp. En bred palett av olika ämnesområden, med andra ord.
Bland talarna på kongressen finns Guy Standing, professor och forskare inom social ekonomi, som också har varit med och grundat BIEN. Louise Haagh är ett annat exempel, professor och forskare inom områden som politik och ekonomisk rättvisa.