Djurskyddsgrupper är kritiska till att upp till 50 000 krokodiler ska födas upp på en planerad farm i norra Australien, för att bli till handväskor och skor av märket Hermès. ”Dum investering”, säger de.
Farmen, som blir Hermès fjärde i Australien, har godkänts av styret för Northern territory. Där finns det redan flera krokodilfarmer ägda av stora designmärken.
Den nya farmen ska till att börja med ha 4000 krokodiler, men på sikt vill de hysa upp till 50 000 krokodiler samtidigt.
Men djurskyddsorganisationer är kritiska till att djur föds upp enbart för att bli skinnprodukter.
"Onödig lyxprodukt"
Jed Goodfellow, senior policyansvarig på organisationen RSPCA Australia, säger till The Guardian Australia att de är emot allt dödande av djur ”när syftet med deras död primärt är att producera en onödig lyxprodukt som päls eller skinn.”
Han säger också att det finns många djurskyddsrisker med intensiv krokodilfarmning. Krokodilerna mår inte bra av att spärras in, de kan lätt få skador och det finns frågetecken kring hur slakten går till.
Organisationen Humane society international påpekar dessutom att modeindustrin och konsumenterna börjat vända den här typen av produkter ryggen. Chanel, Mulberry, Calvin Klein och Tommy Hilfiger har helt slutat använda krokodilskinn.
"Inte på modet"
– Konsumenter och modehus vänder sig från grymheter mot djur så snabbt de kan. Det är dumt att investera i en industri som inte längre är på modet, säger Nicola Beynon, kampanjansvarig för Australien på Humane society international.
The Guardian har sökt Hermès utan att få svar.
En rapport från Ernst & young från 2017 visade att sektorn för krokodilfarmning i Northern territory var värd 670 miljoner kronor per år.