Minst 200 000 personer tillhör de riskgrupper som inte bör vara på jobbet på grund av coronaepidemin och de som inte kan jobba hemifrån har ingen ersättning om de stannar hemma. Torts att riksdagen är enig, dröjer ett beslutet.
210 000 personer i arbetsför ålder tillhör de riskgrupper om de smittas av covid-19. Det visar siffror som Socialstyrelsen, på regeringens uppdrag, tagit fram. Dock visar siffrorna inte hur många av dem som inte kan jobba hemifrån och därigenom undvika smitta. Inte heller har det varit möjligt, enligt Socialstyrelsen, att få med ”antalet personer som bor tillsammans med någon som ingår i en riskgrupp.”
Redan i mars väckte Moderaterna frågan om ersättning till personer som är i arbetsför ålder och i riskgrupp för corona, men som inte kan jobba hemifrån. I april fick förslaget stöd i riksdagens socialutskott, och i mitten av april röstade riksdagen för att regeringen ska ta fram en modell för ersättning. Men ännu finns inget besked om när den kan finnas på plats.
Socialminister Lena Hallengren (S) säger, till SVT, att frågan är svår att lösa.
– Jag tror att det är viktigt att förstå att det här är en väldigt komplicerad fråga, inte bara att utreda vilka personer i arbetsför ålder som skulle kunna vara i riskgrupp utan också att det ska finnas ett system som går att hantera. Om vi tittar på hur många som skulle kunna omfattas och vilken kontroll som skulle krävas så går det att jämföra med att bygga ett nytt socialförsäkringssystem, säger Lena Hallengren, till SVT.
Något som LO-utredaren Kjell Rautio inte håller med om. Han anser att det underlag som Socialstyrelsen tagit fram ger ett bra stöd till hur ett sådant system skulle kunna fungera, berättar han för tidningen Arbetet.
– Och det måste ju finnas någon form av medicinsk bedömning. Då föreslår Socialstyrelsen att man bifogar ett utdrag från 1177 eller från sin vårdgivare när man söker ersättning. Det verkar inte så komplicerat och belastar inte sjukvårdens resurser, säger Kjell Rautio, till Arbetet.
Källa: Socialstyrelsen (sid 7)