Efter den förödande branden i flyktinglägret Moria på Lesbos i förra veckan har reaktionerna från de olika EU-länderna varit olika. Tyskland har hittills visat mest öppenhet, medan bland andra Sverige och Österrike säger nej. Syre listar vilka länder som gör vad.
Sverige
Sverige kommer inte ta emot några flyktingar, det har migrationsminister Morgan Johansson meddelat. Han har också hänvisat till att det är Migrationsverket som beslutar i dessa frågor. Men Migrationsverket säger till SVT att de inte kan kringgå Dublinförordningen, som säger att man måste vara på plats i det land man söker asyl i.
– Regeringen kan inte ge Migrationsverket i uppdrag att ta hem människor från andra länder, då bryter regeringen mot grundlagen, säger Adriana Haxhimustafa, pressekreterare hos Morgan Johansson, till SVT.
Men detta stämmer inte, säger Louise Dane, doktor i offentlig rätt vid Stockholms universitet samt styrelseledamot för Barnrättsbyrån, till DN.
– Det regeringen enligt grundlagen inte får göra är att styra hur Migrationsverket ska besluta i enskilda ärenden. Däremot får regeringen ge generella instruktioner till Migrationsverket, det sker varje år genom exempelvis regleringsbrev.
Norge
Norge meddelade redan i förra veckan att man skulle ta emot 50 flyktingar från lägret, varav de flesta är barnfamiljer. Länk.
Tyskland
Tillsammans med Frankrike och åtta andra EU-länder kommer de ta emot 400 minderåriga flyktingar. Detta kommer att finansieras av EU-kommissionen. Tysklands inrikesminister Horst Seehofer har sagt att landet kan ta emot upp till 150 asylsökande, men flera delstater har sagt att de har möjlighet att ta emot mer än så. Under tisdagen meddelade regeringen att man utöver de 15 minderåriga också kommer att ta emot drygt 1500 flyktingar, bestående av 408 barnfamiljer.
Frankrike
Även Frankrike kommer att ta emot mellan 100 och 150 minderåriga flyktingar såsom Tyskland.
Finland, Luxemburg, Nederländerna, Slovenien, Kroatien, Portugal, Belgien samt Schweiz:
De övriga åtta länder som gått med på att gemensamt ta emot 400 minderåriga flyktingar. Det är ännu inte klart hur många varje land kommer ta emot.
Finland
Tar emot 11 minderåriga asylsökande från lägret. Dessa kommer att vara en del i ett tidigare beslut om att ta emot 175 asylsökande från medelhavsområdet som är särskilt utsatta.
Nederländerna
Har sagt ja till att ta emot 100 minderåriga.
Österrike
Österrike kommer inte ta emot några flyktingar. ”Vi riskerar att ge människor falska förhoppningar liksom skedde år 2015”, sade förbundskansler Sebastian Kurz i ett uttalande som lagts ut på youtube.
Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien
har också vägrat att ta emot flyktingar.
Spanien
Spanien kommer inte att ta emot några flyktingar från Moria, med hänvisning till att man är i en liknande situation som Grekland. ”Spanien tar redan emot ett mycket stort antal asylsökande. Och vi är ett invandringsland”, uppgav regeringskällor till tidningen El Pais.
Grekland
Ett nytt temporärt läger har börjat byggas upp i närheten av staden Mytilene, som ska ha plats för 5000 personer. Men enligt uppgifter i flera medier så finns ett motstånd bland migranterna att flytta in i det nya lägret, då många hoppas få lämna ön. Den grekiska regeringen har uppgett att man planerar att ersätta tältläger utomhus med formella invandrarcentra med tillfälliga bostäder, där in- och utgång skulle kontrolleras, rapporterar Aljazeera.
Källor: Deutsche Welle, Reuters, The Guardian, Infomigrants, El confidencial, Aljazeera, SVT, DN, SR.