Årets anmälan till högskoleprovet kan komma att lösas genom först till kvarn-principen. ”Det är tråkigt och orättvist”, säger Simon Edström, ordförande i Sveriges förenade studentkårer.
Högskoleprovet är tänkt att genomföras den 25 oktober. För att få en chans att skriva i år gäller det att inte blinka – för då kan det vara för sent.
I ett underlag, som Ekot i Sveriges Radio var först att rapportera om, föreslår regeringens tillsatte samordnare Peter Honeth att platserna på provet bör begränsas, med ett maxtak för varje lärosäte.
Även TT har tagit del av underlaget, där det går att läsa om uppdelningen. Exempelvis erbjuds 450 platser på Luleå tekniska universitet och 8 000 platser på Stockholms universitet.
Förslag senast måndag
Men inget är bestämt ännu. Peter Honeth vill inte kommentera underlaget i detalj, men bekräftar att lärosätena ska ha kommit in med synpunkter på torsdagen. Nu börjar arbetet med att ta fram ett färdigt förslag.
– Det blir klart antingen i morgon (fredag) eller på måndag, säger han till TT.
Tidigare har det sagts att provet bara ska få skrivas av ett begränsat urval personer – de som inte redan har ett giltigt provresultat. Det gäller även i Peter Honeths underlag.
Anmälan i september
Högskoleprovet har debatterats fram och tillbaka den senaste tiden ur coronasynpunkt. Förra veckan avgick UHR:s generaldirektör Karin Röding efter de många och långa turerna.
UHR vill inte uttala sig om det nya underlaget, utan säger till TT att man inväntar ett beslut.
Sveriges förenade studentkårer (SFS) tycker det är bra att personer utan ett giltigt provresultat får chansen att göra provet, men anser att först till kvarn-principen riskerar att bli orättvis.
– Det blir godtyckligt i vilka som får möjlighet att ha en extra chans på sig, säger Simon Edström, SFS:s ordförande, till TT.
SFS är framför allt kritisk mot processen kring provet – att regeringen ”kört över” experter som flaggat för att provet inte borde genomföras.
Rektor kritisk
I slutet av augusti skrev 21 rektorer för universitet och högskolor en debattartikel i Svenska Dagbladet. Kontentan: att anordna ett högskoleprov i höst under pandemin innebär alldeles för stor smittorisk.
Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet, står fast vid att det inte är säkert att genomföra ett prov i oktober, då det inte går att förutspå smittspridningsläget.
Rädslan enligt honom är att det ska uppstå en klusterspridning.
– Eftersom högskoleprovet uppenbarligen betyder väldigt mycket för individer så vet vi inte hur en person reagerar om den har symptom, och är anmäld till provet.
Trots det bedömer Umeå universitet att man klarar av att genomföra provet för de 700 personer som föreslås i underlaget.
TT har sökt Stockholms universitet och Lunds universitet för en kommentar.
Uppdaterad 15.18
Fakta: Så kan platserna fördelas
Ekot har tagit del av den nationella samordnarens förslag om högskoleprovet. Så här kan provdeltagarna fördelas vid lärosäten runt om i landet:
Göteborgs universitet: 3 100
Lunds universitet: 3 100
Linköpings universitet: 1 100
Stockholms universitet: 8 000
Högskolan i Gävle: 550
Uppsala universitet: 1 250
Mälardalens högskola: 1 100
Högskolan i Skövde: 450
Högskolan i Halmstad: 550
Mittuniversitetet: 700
Luleå tekniska universitet: 450
Örebro universitet: 800
Högskolan Dalarna: 500
Högskolan Kristianstad: 450
Jönköping University: 800
Högskolan Väst: 500
Linnéuniversitetet: 850
Högskolan i Borås: 450
Umeå universitet: 700
Karlstad universitet: 600