Fyra skeppsbrott på tre dagar har lett till att mer än 110 migranter miste livet på Medelhavet i förra veckan, däribland en sexmånaders bebis. Det gör att det totala antalet personer som dött i år överstiger 900.
Under torsdagen skedde två skeppsbrott utanför Libyens kust. Ombord på den ena båten befann sig mer än 120 personer, och minst 74 av dem rapporteras döda enligt FN:s migrationsorgan IOM. Bara några timmar senare hjälpte Läkare utan gränser tre kvinnor som överlevt ett annat skeppsbrott där 20 personer ska ha dött, rapporterar The Guardian.
Dagen innan ska sex personer ha mist livet, däribland en sex månader gammal bebis:Joseph från Guinea. Han räddades först av den spanska frivilligorganisationen Open arms, men dog några timmar senare ombord på räddningsfartyget. En video som frivilligorganisationen publicerat på twitter visar hur hans mamma ombord på gummibåten i panik skriker ”I lose my baby! Why me? Why my baby?”
”Trots vårt medicinska teams enorma engagemang har en sex månader gammal bebis just dött. Vi begärde en brådskande evakuering för honom och andra människor i allvarliga tillstånd, men han klarade sig inte. Så mycket smärta och sorg! ”, skriver Open arms på Twitter.
Då höstvädret har varit milt är det många människosmugglare som passat på att skicka iväg hundratals migranter den senaste veckan, uppger frivilligorganisationer för The Guardian. Men resultatet är en av de dödligaste veckorna hittills i år. Enligt siffror från IOM har antalet döda i Medelhavet i år överskridit 900. Dessutom har mer än 11 000 personer fångats upp till havs och skickats tillbaka till Libyen.
Libyen inte säkert för återsändande
Safa Msehli, talesperson för IOM säger i en video på twitter att Libyen inte är ett säkert land att skicka tillbaka flyktingar till och upprepar sin uppmaning till det internationella samfundet och EU att handla ”brådskande och konkret” för att stoppa cykeln av återsändande och exploatering”.
FN-organet har många gånger hävdat att de flesta miganter som skickas tillbaka till Libyen hamnar i förvar där det ofta rapporterats om brott mot mänskliga rättigheter, traffickig och utnyttjande av de internerade.
Federico Soda, IOM:s Libyen-chef, skriver på twitter att ”Den växande förlusten av liv på Medelhavet är en manifestation av staternas oförmåga att vidta avgörande åtgärder för att omplacera välbehövlig, dedikerad sök- och räddningskapacitet vid den dödligaste havsövergången i världen”.
I en annan tweet skriver han att ”Vi har länge efterlyst en förändring av den uppenbarligen icke-fungerande approachen till Libyen och Medelhavet, inklusive ett upphörande av återsändande till landet och upprättande av en tydlig avstigningsmekanism följt av solidaritet från andra stater”.