Vad gömmer sig i havsdjupen? Med tanke på de märkliga filurer man har hittat så här långt är det nästan kusligt att tänka på vad mer som kan finnas där nere.
Japansk spindelkrabba
Den största av alla krabbor man känner till. Kroppen ser kanske liten ut. Men det är bara för att benen är så enormt långa. Nästan två meter kan ett enda ben bli. Själva kroppen kan bli runt 40 centimeter lång och en vuxen krabba kan väga cirka 20 kilo.
Den japanska spindelkrabban lever på djup mellan 50 och 800 meter. En häftig sak med de långbenta krabaterna är att de kan bli lika gamla som oss människor, upp till 100 år. De lever på andra skaldjur, som är betydligt mindre än dem själva.
Djuphavsmarulk
Det här är en grupp fula fiskar med cirka 180 arter, som går att hitta så djupt som ner till 4 000 meter. Honorna har ett långt spröt mellan ögonen vars spets är självlysande. Med det lockar hon till sig mindre bytesdjur. Hanarna är mycket mindre än honorna och har inte något ljusspröt. Men de har väldigt utvecklade luktorgan. När det är dags att para sig luktar sig hanen fram till en hona och biter sig fast tills parningen är över. Hos vissa av arterna växer hanen fast på honan och stannar livet ut.
Jättegråsugga
De flesta tror att gråsuggor är små insekter som bor under stenar. Det är inte helt sant. För det första är de inte insekter utan kräftdjur. Och för det andra så kan de bo i havet också, på flera tusen meters djup. Den största arten heter barthynomus giganteus på latin och brukar kallas för jättegråsugga på svenska. Den liknar en vanlig gråsugga, men kan bli en halvmeter lång och väga nästan två kilo. Jättegråsuggorna krälar omkring på havets botten och äter fisk som antingen är skadad eller redan död, och allt annat den kommer åt. Det är ganska ont om mat i djuphaven, dit solens ljus inte når, så man får inte vara kräsen om man bor där.
Havet är djupt
Ja, faktiskt till och med djupare än vad jorden är hög. Världens högsta berg Mount Everest är 8 848 meter medan världens djupaste havsgrav Marianergraven är cirka 11 000 meter. På sådana djup är trycket från vattnet så otroligt högt att en människa inte skulle klara sig en sekund, även om hon höll andan. Otroligt nog kan vissa små planktondjur leva där ändå.