Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Viruslarmet: ”Amerikaner är slående själviska”

Smittsiffrorna stiger allteftersom USA öppnar efter vårens virusrestriktioner.

Över 135 000 döda, en sjukvård som går på knäna och en polariserad befolkning där somliga förnekar coronavirusets existens. Smittspridningen ökar dramatiskt i flera delstater och prognosen ser dyster ut i det coviddrabbade USA.

– Vi är ett splittrat samhälle som saknar sunt förnuft, säger Jay Wolfson, professor i folkhälsa i Florida, till TT.

Nödropen från amerikanska vårdarbetare blir allt fler. Från sjukhus i bland annat Kalifornien, Texas, Arizona och Florida – delstater där antalet covidsjuka nu stiger snabbt – kommer rapporter om fulla intensivvårdsavdelningar och omfattande brist på personal. Dessutom verkar allt fler yngre patienter läggas in med allvarliga symtom.

– Du hör larmsamtalen och springer från ena änden till den andra, som för att släcka bränder, och försöker hjälpa så gott det går. Det är överväldigande, säger Diego Maselli Caceres, läkare i San Antonio i Texas, till tidningen The New York Times.

Johns Hopkins-universitetets sammanställning visar att antalet registrerade virusfall stiger i över 30 delstater jämfört med förra veckan, vilket fört med sig en kraftig ökning av hur många patienter som behöver intensivvård. På flera platser i framför allt västra och södra USA råder nu brist på både provtagningsutrustning och det antivirala läkemedlet Remdesivir, vilket enligt tidningen gör att läkare tvingas välja vilka patienter som behöver medicinen mest.

Splittrat ansvar

Jay Wolfson, professor i folkhälsa vid University of South Florida i Tampa, anser dock att de fulla intensivvårdsavdelningarna inte utgör det största problemet.

– Sjukhussängar kan skaffas fram, men vi saknar personal. Läkare och sjuksköterskor som jobbar med covidpatienter bränner ut sig otroligt snabbt, säger han på telefon till TT.

President Donald Trump har kritiserats för att inte ha lyckats samordna samhällets insatser mot smittan och för att landets viruskamp tycks bli alltmer politisk. Trump har länge argumenterat för att delstaterna har det främsta ansvaret för att hantera pandemin, samtidigt som han kritiserat guvernörer som vill behålla tuffa virusrestriktioner och stöttat dem som öppnat upp sina ekonomier tidigt.

Det splittrade ansvaret får konsekvenser. I exempelvis Florida får man inte kalla in vårdpersonal från andra delar av landet, vilket Wolfson förklarar med en ”xenofobisk rädsla” för att Floridaborna ska pressas ut från delstatens arbetsmarknad.

Förnekar viruset

Enbart i söndags rapporterades 15 299 nya virusfall i Florida – den högsta dygnssiffran i en delstat sedan pandemin fick fäste i USA i våras. Än så länge klarar delstaten krisen, säger Jay Wolfson. Men situationen på äldreboenden, förhastade patientutskrivningar och den annalkande orkansäsongen utgör mörka orosmoln. Dessutom väntas skolorna öppna fysiskt vid höstterminens start och redan nu flockas Floridabor på stränder, restauranger och på den nyligen öppnade nöjesparken Disneyworld.

Wolfson är kritisk till regeringens hantering av virusutbrottet, men även till befolkningens generella respons. Det amerikanska samhället är alltför kulturellt, socioekonomiskt och beteendemässigt splittrat för att klara av en kris av pandemins omfattning, säger han.

– Vi har ingen samhällelig känsla av gemenskap och saknar det mest kraftfulla vapnet: sunt förnuft. Det här är en kris som bara kan motas genom gemensamma åtgärder, men delar av befolkningen förnekar till och med fortfarande att viruset ens existerar. Amerikaner är slående själviska.

Allt yngre

Äldreboenden utgör en uppseglande problematik i flera amerikanska delstater, enligt Wolfson. På flera håll säger reglerna att en person som lämnar sitt boende för att läggas in på sjukhus under en längre period riskerar att förlora sin plats – och därmed inte har någonstans att ta vägen efter utskrivning.

Det är ett växande fenomen just nu, en påtaglig kris för amerikanska familjer.
Liksom i många andra länder kommer även rapporter om att andra patientgrupper tvingas stryka på foten när covidpatienterna blir allt fler. Samtidigt drabbas de redan sjuka som smittas av coronaviruset ofta hårdare än andra. Dödsfallen i de grupperna sker i yngre åldrar.

Rick Stern, en onkologisjuksköterska i Kalifornien, beskriver för The New York Times arbetsdagarna som ett löpande band av skyddsutrustning och hjärtskärande misär. En cancerpatient som insjuknade i covid-19 avled inom 15 timmar, en annan svårt sjuk patient är bara 35 år.

– Jag har upplevt döden förr, men det här är annorlunda. De här människorna är inte redo att dö ännu, säger han till tidningen.

Fakta: USA och covid-19

USA har drabbats mycket hårt av coronaviruset sett till antalet döda och konstaterat smittade. Landet har dock förhållandevis goda testmöjligheter och en stor befolkning (knappt 330 miljoner invånare).
Omkring 3 500 000 fall av virussmittan har konstaterats i USA. Den finns i alla 50 delstater samt i huvudstadsområdet District of Columbia. Den värst drabbade delstaten är New York med över 32 000 dödsfall, men siffrorna stiger i flera delstater i framför allt västra och södra USA.
Totalt har över 137 000 amerikaner avlidit i covid-19 – fler än i Vietnam- och Koreakriget tillsammans.
I världen totalt har fler än 13 miljoner fall av covid-19 konstaterats. Över 580 000 människor har avlidit.
Källor: The New York Times, Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC), John Hopkins-universitetet
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV