Arbeta hemifrån eller vara på plats, på jobbet – finns det något mellanting? Ja, i Tullinge pågår nu ett forskningsprojekt för att minska jobbpendlandet och därmed utsläppen.
Få lugn och ro till att jobba. Och samtidigt kunna få träffa lite folk. Det bästa av två världar. Var går det att få det? Ja, till exempel på Tullinge arbetshubb.
I Tullinge centrum, rätt nära pendeltåget, finns en arbetsplats för förortsbor som annars har runt en timmes restid, enkel väg, till jobbet.
På den här arbetsplatsen, som ett sextiotal personer från olika branscher får använda gratis, finns arbetsstationer med höj- och sänkbara bord, kök, bredbandsuppkoppling, kaffemaskin, bildskärmar och mötesrum. Kriteriet för att kunna få tillträde? Det är att vara deltagare i ett specifikt forskningsprojekt.
Istället för att pendla till jobbet på Ericsson, kan Mats Nyström jobba med att testköra 5G-nät härifrån istället. Och än så länge får han göra det en gång i veckan för sin arbetsgivare. Han berättar i ett pressmeddelande från Kungliga tekniska högskolan, KTH:
– Det är en jättestor skillnad. Jag kommer hem tidigt, kan laga mat, skjutsa barnen till träning eller vad det nu är som behöver göras. Livskvaliteten ökar.
Forskningsprojekt
Tullinge arbetshubb startade i februari förra året och ingår i forskningsprogrammet Mistra Sams som här undersöker hur en arbetshubb kan dra ner på utsläpp från till exempel bilåkande och påverka vardagslivet.
Mistra Sams är ett tvärvetenskapligt forskningsprogram som leds av KTH i samarbete med Väg- och transportforskningsinstitutet, VTI. Tillsammans med flera andra aktörer forskar Mistra Sams på förändringar i transportsektorn genom digitalisering och krav på minskade utsläpp.
– Vardagsresande är kostsamt, både för samhället och miljön, säger Martin Sjöman, designer och doktorand på KTH. Och så påverkar det hur våra vardagsliv fungerar. Vi har indikationer på att arbete på en jobbhubb kan ge ringar på vattnet, genom en mer lokal livsstil, med mindre bilåkande.
Tullinge arbetshubb är också ett så kallat Living lab, ett forskningsexperiment i människors vardag som håller på året ut.
– Jag bor bara 500 meter härifrån och kan gå ut med hunden på lunchen om jag vill, berättar en annan av deltagarna, Ashna Ali. Utan restid spar jag två timmar varje dag, kan vara upp längre om kvällarna och får en mer värdefull fritid.
Hon arbetar som systemutvecklare och har kollegor och kunder runt om i världen. Här på arbetshubben i Tullinge kan hon till exempel ha videokonferenser i något av de ljudisolerade bås som finns här.
En tredjedel av svenskarna jobbar hemifrån ibland, enligt en undersökning från Arbetsmiljöverket.
Sverige ligger i topp inom EU när det gäller distansarbete, näst efter Danmark, enligt en undersökning från Eurofund och den internationella arbetsorganisationen ILO. Den visar också att distansarbete ökar i de flesta länder och ger en bättre balans mellan jobb och fritid, samtidigt som produktiviteten ökar.