Sydkoreanska politiker möter coronakrisen med basinkomst till vissa och engångsutbetalningar till alla. Folkopinionen stödjer åtgärderna och i den folkrikaste provinsen Gyeonggi tar man nu ytterligare steg. Motivet är ökad trygghet – och konsumtion.
Redan 2016 fick unga invånare i staden Seongnam en form av basinkomst, pengar på kontot utan villkor. Borgmästaren bakom beslutet, Lee Jae-myung, blev hårt åtgången i debatten med anklagelser om att vara populist.
Fyra år senare är det andra tongångar, rapporterar tidningen The Korea Herald. När coronakrisen försatte landet i kris fick alla sydkoreanska invånare ovillkorade pengar från staten. Det rörde sig om en engångsutbetalning, så kallade helikopterpengar, och som mest handlade det om motsvarande runt 3000 kronor. Men samtidigt växer stödet för en allomfattande basinkomst, alltså regelbundna utbetalningar till alla vuxna invånare. 48,6 procent av sydkoreanerna vill se en sådan, medan 42,8 procent är emot, enligt en opinionsundersökning i juni.
Också på lokal och regional nivå har flera satsningar på ovillkorade pengar gjorts under coronakrisen, både sådana som omfattat alla invånare och sådana som riktats till låginkomsttagare.
Betalas i lokal valuta
Lee Jae-myung är ännu en frontfigur i den sydkoreanska debatten om basinkomst. Han är numera guvernör för provinsen Gyeonggi som omger huvudstaden Seoul. Dit tog Lee med sig modellen med basinkomst för unga, närmare bestämt provinsens 24-åringar. Dessa har varje kvartal fått motsvarande drygt 1800 kronor, vilket betalats ut i en lokal valuta som är giltig i lokala butiker och restauranger, men inte hos stora butikskedjor.
Under coronakrisen har alla Gyeonggis invånare, oavsett ålder, fått ett extra tillskott. Nästa steg blir nu regelbundna utbetalningar utan villkor till provinsens jordbrukare. Lee Jae-myung anser att basinkomst på nationell nivå skulle vara ett sätt att minska ekonomiska klyftor, men också att hålla uppe konsumtionen i landet.
– Nu borde regeringen fokusera på att öka konsumenternas köpkraft, sa han på en forskningskonferens i juli, enligt The Korea Herald.
Olof Klugman