På våren sjuder naturen av liv, både ute och inne. De flesta växter är som lättast att ta skott av nu, eftersom de är fulla av ämnen som stimulerar tillväxt. Jerker Jansson berättar hur du förbättrar dina chanser att lyckas med skotten.
Många växter går att föröka med skott. Naturen är inrättad så, om en växt bryts av eller om en gren ramlar utvecklar den rötter för att få en ny chans till liv. Det är omöjligt att lista alla blommor som går att ta skott av. Jag har inte koll på det heller. Om du är sugen på att föröka en särskild växt, kolla på nätet. Det är förvånande hur många växter som går att få nytt liv i genom att bara ställa en del av dem i vatten och vänta några veckor.
Olika växter är däremot uppbyggda på olika sätt. En pelargon eller tomatplanta ser likadan ut överallt. Varje ny gren kan bli en ny planta som ser ut som sin moderplanta, medan andra växter bildar grenar som ser olika ut beroende på var de växer på plantan. Chili och paprika är sådana växter. Om du tar en sidogren och rotar får du bara en gren som växer upp ur jorden, den blir aldrig en ny riktig planta. Det är bara toppen av växten som går att rota. Många träd och buskar är likadana. Det fungerar, men ser mest konstigt ut.
Hjälpa naturen på traven
Många växter bildar rötter utan särskild åthävor. Pelargoner och rosengeranium rotar sig snabbt i både vatten och jord. Jag har i en tidigare text berättat om olika sorters substrat man kan använda, mineralullskuber, torvbriketter, såjord och olika mineralbaserade substrat. Nu testar jag att rota skott i kokosfiber, vilket hittills verkar lovande. Fibrerna är luftiga och håller precis lagom vätska för att rötter ska kunna utvecklas utan att stammen ruttnar. Och det är ett av de stora problemen med att rota sticklingar.
Att rota sticklingar i vatten är den allra vanligaste metoden, men om man inte byter vattnet ofta, helst dagligen kvävs stammen. Vattnet blir med tiden av med syre och andra lösta gaser som växten behöver och bakterier och andra mikroorganismer som trivs i den miljön börjar käka på stammen. En del odlare använder en syresten och luftpump till akvarier för att öka chansen att lyckas, men det är lika bra att vänja sig vid att byta vatten.
Ett alldeles för tätt och blött substrat kan också göra att stammen ruttnar. Krama alltid ur så mycket vätska att det bara kommer någon droppe vatten när du trycker ihop substratet mad fast hand. Växter andas också ut vatten. Innan de har satt rötter går inte ekvationen ihop sig. De förlorar mer vätska genom bladen än de hinner ta upp och dör snabbt. Sätt något över dem och spreja dem då och då med friskt vatten. Enskilda skott går det bra att placera en plastpåse eller glasburk över. Jag har några gamla plastakvarier som jag ställer över större mängder med skott och krukor som jag sått frö i. Tänk på att vädra utrymmet då och då. Återigen helst dagligen. Spreja igen innan du sätter tillbaka skyddet.
Hygien är det bästa knepet
Många kommersiella odlare använder speciella medel med hormoner i för att få växterna att snabbare sätta rot. Kemikalieinspektionen håller på att utreda om de ska få säljas till vanliga konsumenter, de för med sig risker för den som använder dem och är inte nödvändiga om det inte är en riktigt besvärlig art det är frågan om. I handeln finns andra rotningsmedel att köpa som inte innehåller tillsatta kemikalier, men som innehåller ämnen som stimulerar rottillväxt på naturlig väg.
et är inte nödvändigt att köpa rotmedel för att lyckas med de flesta växter. Växter innehåller ju själva de mekanismer som behövs för att de ska leva och frodas, allt som behövs är att hjälpa dem lite på traven. Det första knepet är superenkelt. Hygien. Se till att använda en ren och vass kniv och skär av stammen lite på snedden i en enda rörelse så att det bildas ett rent och snyggt snitt. Då får skadliga organismer mindre chans att skada cellerna i snittet.
Sälg, aloe och kanel
Tricken för att förbättra chansen att det ska bildas rötter kan delas upp i två typer. De som hindrar andra skadliga organismer från att trivas och de som stimulerar växten att bilda rötter. Innan jag stoppar ner sticklingar i en kruka brukar jag skrapa bort lite av ytterhuden ovanför snittet på sticklingen och stoppar den sedan en stund i ett glas med vatten där jag har löst upp lite acetylsalicylsyra. Just det, en huvudvärkstablett. Men det måste vara rätt ämne i tabletten. Kolla på innehållsförteckningen att den innehåller acetylsalicylsyra och inget annat. Låt inte sticklingarna bli stående, då förstörs de.
Olika arter av sälg innehåller salicylsyra som liknar ämnet i huvudvärkstabletterna och nu på våren, under lövsprickningen, är halten extra stor, i synnerhet i barken på färska kvistar. Plocka några gröna kvistar, skala av barken och lägg i vatten över natten. Sila av noga, helst i kaffefilter, varje liten bit av grenen som blir kvar är som en buffe för mikroorganismer och då gör lösningen mer skada än nytta. Ställ sticklingarna i vätskan några timmar och flytta dem sen till en kruka med jord eller ett glas med vatten.
Aloe vera är inte bara bra för huden, den innehåller förutom salicylsyra också ämnen som motverkar att skottet ruttnar. Skär av en bit av en frisk aloeplanta och stoppa in stammen på ditt skott i det slemmiga innanmätet av aloen och lämna skottet där några timmar. Torka av stammen efteråt och stoppa ner i fin jord.
Kanel innehåller ämnen som motverkar skadliga organismer. De stimulerar inte rottillväxt i sig, utan hjälper bara skottet att försvara sig mot hungriga bakterier och svampar. Doppa snittytan i kanel innan du stoppar det i jorden eller strö lite kanel i hålet du tänker stoppa ner skottet i. Lös inte upp kanelen i vatten, det blir bara tok.
Nu ska jag beskära min jättelika physalisplanta, uppdragen från ett skott i höstas. De ger inga jättemängder med bär, men de är vackra och växer sig snabbt stora. Dessutom är de busenkla att ta skott av. Rotar sig i vatten eller jord på några veckor.