Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

Djurens nya dödsfälla: coronamasker

Måsar och andra djur lever farligt i de  länder där ansiktsmasker används mer flitigt.

Att vilda djur fastnar i människors skräp är ingen nyhet. Men nu varnar en stor djurskyddsorganisation för att ansiktsmasker har blivit en ny dödsfälla. ”Klipp itu det elastiska bandet innan ni slänger masken”, uppmanar brittiska RSPCA.

Över 900 djur har fått hjälp att komma loss från människors skräp av organisationen sedan coronakrisen startade i slutet av mars.  Och ett nytt skräp som RSPCA stött på är just ansiktsmasker.

Fåglar och andra djur fastnar i ansiktsmasker som används för att undvika coronan, varnar brittiska djurskyddsorganisationen RSPCA. Här har en mås fastnat med fötterna.

Våra RSPCA-medarbetare har behövt rädda djur från att trassla in sig i ansiktsmasker och vi förväntar oss att det här kan öka, så det bästa är att helt enkelt klippa de elastiska öronbanden mitt itu innan man slänger den, säger RSPCA:s högste chef Chris Sherwood i ett uttalande.

Fåglar och andra djur fastnar i maskens ”öronband”, de elastiska banden som fästs runt öronen. Ett exempel är en mås som hittades med en mask tätt kring benen. Fågeln har lyckligtvis återhämtat sig, uppger RSPCA.

Plastflaskor och kebabspett

Samtidigt är vanligt skräp fortsatt ett stort problem. Sedan den 23 mars har organisationen bland annat hjälpt en räv som fastnat med huvudet i en plastflaska, en annan räv som fastnat i ett slags plastrulle på en parkering och en mås som spetsats av ett kebabspett. Båda rävarna klarade sig men måsen överlevde inte.

En räv som fastnat med huvudet i en plastrulle fick hjälp att komma loss av RSPCA. Räven kunde senare släppas fri. Foto: RSPCA

I Storbritannien måste ansiktsmasker användas i allmänna transporter, vissa offentliga platser som gallerier och museer och sedan kort tid tillbaka även i butiker.

Inget problem i Sverige

I Sverige är användningen av ansiktsmasker betydligt lägre, eftersom det oftast inte finns något krav på mask i offentliga miljöer förutom på flygplatser och i flygplan. Enligt Måns Hjernquist, ornitolog och ordförande i organisationen Katastrofhjälp – Fåglar och Vilt har det inte heller förekommit några fall med fåglar eller andra vilda djur som fastnat i ansiktsmasker i Sverige.

– Det har jag inte hört, du är den första som berättar det för mig. Det kan vara någon annan som fått in ett sådant ärende, men då tycker jag att jag borde ha fått veta det, säger han.

Det största problemet för fåglar i Sverige är istället fiskedrag, och fiskenät.

– Det är relativt vanligt att sjöfåglar sväljer fiskedrag, eller fastnar i fiskenät. Tidigare var ”ölringar” av plast ett stort problem, men numera säljs ölburkar i kartonger, så det ser man knappt längre, säger han.

Om du hittar ett skadat djur

Om du hittar ett skadat djur, gör såhär:
Kontakta länsstyrelsen eller Polisen. De vet vem i länet som har tillstånd att ta hand om skadade djur.
Kontakta organisationen Katastrofhjälp – Fåglar och Vilt. På deras webbplats hittar du din närmaste kontaktperson.
Om du träffar på flera döda eller sjuka vilda djur, vill Viltsjukdomsövervakningen på Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) gärna att du rapporterar in det. Hittar du ett dött eller skadat rovdjur, rovfågel eller en sällsynt fågel ska du alltid ringa Polisen.
Källa: Naturskyddsföreningen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV