Startsida - Nyheter

Radar · Morgonkollen

100 miljoner hektar skog borta

Skövlad mark i Brasilien.

Nära 100 miljoner hektar, eller mer än två gånger Sveriges yta. Så mycket skog har försvunnit på jorden sedan år 2000. Men ett litet avtagande har märkts av det senaste decenniet.

Vid millennieskiftet fanns det omkring 4,2 miljarder hektar skog i världen, vilket motsvarar 31,9 procent av all landyta.

Den andelen har 20 år senare sjunkit till 31,2 procent, visar nya siffror från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO).

Värst drabbat är Afrika söder om Sahara och sydöstra Asien, två regioner där avskogningen ökat de senaste åren. Den främsta anledningen är att bönder skövlar skogen för att få betes- och jordbruksmark.

Även Amazonas och andra delar av Syd- och Centralamerika är hårt ansatt, men de senaste tio åren har en liten avmattning märkts av. I Sydamerika har skövlingen avtagit från fem miljoner hektar om året mellan 2000 och 2010, till drygt 2,5 miljoner hektar sedan dess. I Brasilien har andelen skog endast sjunkit med en procent sedan 2015.

På vissa håll i världen har trenden vänt helt, och ett antal länder visar på en ökad utbredning av skog, enligt FAO, delvis till följd av politiska beslut. Det gäller flera länder i Europa, samt bland annat Kina och Australien. I såväl USA som Kanada är siffrorna desamma som för fem år sedan.

Ryssland är det land i världen med mest skog, deras 815 miljoner hektar är 20,1 procent av all världens skog.

Sverige tillhör de länder där arealen ökar, här finns enligt Världsnaturfonden WWF omkring 28 miljoner hektar skogsmark.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV